4 czerwca 2011

VIENNESE WHIRLS (SZKOCKIE CIASTKA Z KREMEM)


Nazwa i wygląd tych ciasteczek kojarzą mi się z balami, walcem, muzyką Straussa...




Viennese Whirls to tradycyjne szkockie ciasteczka, które popularne są w całej Wielkiej Brytanii. Można je kupić w każdym sklepie. Sprzedają je różne firmy. Nic jednak nie odda smaku domowych wypieków.
Nie mogłam znaleźć konkretnego przepisu, więc stworzyłam go sama. Ciastka są bardzo kruche. Polecam.
Przepis na około 8 ciastek.

Składniki: 

  • Szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 110 gram miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 gram mąki kukurydzianej (przesianej)
  • 135 gram mąki (przesianej)
  • 50 gram cukru pudru (przesianego)

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Ucieramy masło z cukrem pudrem, aż zmieni kolor na jasno-kremowy i będzie puszyste.
3. Dodajemy żółtka, esencję waniliową, Miksujemy.
4. Stopniowo do masy dodajemy mąki i sól. Mieszamy, aż składniki będą dobrze połączone. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo plastyczną i dość lekką.
5. Natłuszczamy blachę i posypujemy ją mąką.
6. Wkładamy ciasto do rękawa cukierniczego (z dowolną końcówką) i za jego pomocą tworzymy okręgi na blaszce. Starajcie się, żeby wyszła Wam liczba parzysta ciastek.
7. Wkładamy blachę do piekarnika na około 15 minut lub do czasu, kiedy ciastka nabiorą złoto - brązowej barwy.
8. Upieczone wykładamy na kratkę, by ostygły. Postępujcie z nimi delikatnie, ponieważ są bardzo kruche.



Składniki na masę maślaną:

  • 8 łyżeczek dżemu malinowego (najlepiej bez pestek)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kremówki
  • 7 łyżek miękkiego masła
  • łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:

1. Ucieramy masło z cukrem pudrem, aż będzie puszyste i pojaśnieje mu kolor.
2. Dodajemy śmietanę i esencję waniliową. Mieszamy.
3. Na zimne ciasto nakładamy około łyżeczki dżemu i łyżeczki masy. Przykrywamy drugim ciastkiem.
4. Posypać ciasteczka cukrem pudrem.
5. Wstawcie na około godzinę do lodówki, aby masa zastygła.

Smacznego :)

Kuchnie Świata... Od kuchni Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011 

9 komentarzy:

  1. Ciekawe, nigdy o takich nie slyszalam, chyba czas najwyzszy wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola wyglądają pysznie! Bardzo lubię wszelakie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóz zostaje mi tylko potwierdzić że są pyszne :) A takie swojej roboty szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają ślicznie:)
    Takie małe,słodkie co nieco...i jeszcze autorski przepis na ciasto...mmmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Berry nie pożałujesz :). Wyszły mi w smaku trochę, jakby ciastka muszelki, które były popularne, kiedy byłam dzieckiem.
    Ewuś i Mężczyzna dziękuję ślicznie :).
    Trzcinowisko - kilka razy podchodziłam do tych ciastek, ale ten przepis mi się udał wyjątkowo, bo ciasteczka są pyszne...niestety dla mojej figury :)

    OdpowiedzUsuń
  6. widzę, że jestes fanką Wiednia ;]
    cudne ciasteczka.
    och, chyba ze względu na nie, też zostanę fanką tego miasta xd

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiedeń jest jednym z miast, które bardzo bym chciała odwiedzić. Wydaje mi się, że to miasto ma bardzo romantyczny nastrój.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm. z dżemem, z kremem - pyszności! : D

    OdpowiedzUsuń
  9. to najpyszniejsze ciastka swiata.

    OdpowiedzUsuń