12 czerwca 2011

LETNIA PASTA DO CHLEBA


Moje ukochane niedzielne śniadanie. Smak mojego dzieciństwa. Nie ma nic lepszego od świeżego chleba, pasty i kawy zbożowej. Pycha! 


Składniki
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • Pęczek szczypiorku
  • Kostka sera żółtego (około 200 gramów)
  • Majonez (około 3 łyżek - konsystencję pasty widać na zdjęciach)
  • Pieprz (do smaku)



Wykonanie

1. Jaja, ser i rzodkiewki ucieramy na tarce o grubych oczkach. 
2. Drobno siekamy szczypior. 
3. Do składników dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy ze sobą. Dobrze jest potrzymać pastę przez jakiś czas w lodówce, by składniki się "przegryzły". 
4. Podajemy na kanapkach.



 

11 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda smakwicie, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu uwielbiam takie pasty. Zresztą pierwszy moje danie wymyślone i zrealizowane samodzielnie (w wieku około 10 lat) to była właśnie pasta do chleba. Muszę ją kiedyś zaprezentować na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcająca :) Uwielbiam takie pasty do chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulcik i Just Great food - dziękuję :)
    OLAndio - podziel się wrażeniami, jeśli przygotujesz moją pastę :).
    Ewuś - koniecznie zamieść przepis na swoją pastę :). Musi być pyszna!
    Od-kuchni - od tej pasty można się uzależnić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie przypomina lato jesienią :) . Niesamowita w wykonaniu Aleksandry :D

    OdpowiedzUsuń