Miałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski. Jest to dość specyficzna w smaku przyprawa, więc jeśli jej nie lubicie to możecie ten składnik pominąć. Z podanych składników wyszło mi około 10 bułeczek (nie liczyłam, ale było ich sporo).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku
Przepis znalazłam tu.
Składniki:
- 200 gramów mąki
- 100 gramów semoliny (dostępne w sklepach typu Kuchnie Świata)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka suchych drożdży
- około 2/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 pokrojone drobno cebule
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- sól i pieprz (do farszu)
- Łyżeczka słodkiej papryki
- 250 gramów mielonego mięsa (ja dałam wieprzowo-wołowe)
- Łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 pokrojony drobno pomidor
- 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki.
Wykonanie:
1. Mieszamy ze sobą: ciepłą wodę i drożdże, a następnie łączymy płyn z mąką i semoliną. Ugniatamy ciasto.
3. W międzyczasie smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę i smażymy ją, aż nabierze złotawego koloru.
4. Kroimy papryki w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy farsz słodką papryką (pół łyżeczki), solą i pieprzem.
5. Do mięsa dodajemy sól, pieprz, kolejne pół łyżeczki słodkiej papryki, kmin. Dobrze wymieszać.
6. Dodajemy mięso na patelnię (do papryki i cebuli). Smażymy wszystko na średnim ogniu.
7. Na sam koniec dodajemy pomidora i natkę pietruszki. Smażymy dopóki nie wyparuje cała woda z patelni.
11. Kroimy ciasto zostawiając około 2 cm ciasta w koło każdego farszu. Zwijamy ciasto - dzięki białku dobrze zlepią się brzegi.
13. Po upływie tego czasu wykładamy panini na grilla albo na gładką patelnię i smażymy (bez tłuszczu).
Smacznego :)
Pyszny obiadek! Chętnie załapałabym się na niego:)
OdpowiedzUsuńco za fajne jedzonko, musi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńJako fanka wszystkiego, co zawinięte w chlebek na pewno kiedyś to wypróbuję ;-) Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda obłędnie i aż mi się ręce palą, żeby wypróbować. Ale jest u mnie problem z semoliną, którą ciężko dostać. Czy można ją zastąpić zwykłą mąką pszenną?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mąką pszenną, ale proszę jeszcze rozglądnąć się za semoliną. Można ją kupić w tesco, intermarche. Powodzenia :)
Usuń