1 kwietnia 2015

BABKA TULIPAN


Nie ma Wielkanocy bez dobrej babki, więc dzisiaj mam dla Was przepis na babkę tulipan. Jest to ciasto czterosmakowe, puszyste i naprawdę smaczne. 
Jest też dość proste i pełne niespodzianek...za każdym razem wychodzi inny wzór. 

Jeżeli podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka.





Przepis krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:

  • 6 dużych jajek w temp. pokojowej
  • 170 gramów masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki suchego maku
  • skórka z połowy cytryny (nienawoskowanej i sparzonej)
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 kisiel pomarańczowy lub różowy
  • odrobina barwnika spożywczego (opcjonalnie)




Wykonanie:

1. Utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę.



2. Dodawaj po jednym żółtku, ucieraj na najmniejszych obrotach.


3. Cienkim strumieniem wlewaj olej i wciąż ucieraj ciasto. Gotowe będzie bardzo aksamitne.



4. Przesiej do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia.


5. Ucieraj na małych obrotach, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste.


6. Ubij sztywną pianę z białek i szczypty soli.
7. Niewielką ilość piany wmieszaj w ciasto (aby je rozluźnić).


8. Dodaj do masy resztę piany i delikatnie mieszaj.



9. Podziel ciasto na 4 części.
10. Do pierwszej dodaj mak i świeżą skórkę cytrynową.




10. Do drugiej części dodaj esencję waniliową.


11. Z trzecią częścią wymieszaj kakao, a z czwartą kisiel.
12. Do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki przełóż ciasto białe.
13. Wzdłuż ciasta białego ułóż część kakaową. Lekko dociśnij.


14. Na cieście ciemnym wyłóż to kisielowe. Ponownie dociśnij.
15. Na końcu wyłóż partię makową. Dociśnij i lekko potrząśnij formą, aby wyrównać poziomy.


16. Ciasto piecz w 180 stopniach C przez około godzinę.
17. Upieczone odstaw do całkowitego ostudzenia.
18. Zimne wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Genialna baba. Świetny przepis. Efekt końcowy jest rewelacyjny. A kantyczka też ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam podobny przepis z babkę tulpian w swoim zeszycie z przepisami :) Ciasto wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ma kolory! Ogromnie mi się ta babeczka podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze blogi są stworzone z myślą o tym, aby podzielić się wiedzą, którą nabywało się z pasji lub zainteresowania. To jest jeden z nich - Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam podobny przepis, jeszcze mojej babci, ale robię inaczej wzorek. Łyżką nakładam "kleksy", też fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń