28 kwietnia 2015

SURÓWKA MARCHEWKOWO-JABŁKOWA ZE ŚMIETANĄ I OCTEM


Surówka, na którą przepis dzisiaj Wam przedstawiamy, sprawdzi się idealnie do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jest to danie wyjątkowo soczyste, słodko-kwaśne i nam najbardziej smakuje podane do pieczonego kurczaka. 
Przepis dostałyśmy od mojej cioci Ali z Kostrzyna :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)

Składniki:

  • 5 dużych marchewek
  • 1 większe jabłko
  • około 2-3 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • ocet winny 
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Jabłko i marchewki obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Można odlać sok (Radzę go wypić. Samo zdrowie!), jeżeli wytworzy się go zbyt dużo.
2. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z niewielką ilością octu, a także z solą i pieprzem. Ilość przypraw i octu zależy od własnych upodobań. 
3. Zalej dressingiem przetarte marchewki i jabłko. Wymieszaj i spróbuj, aby ewentualnie jeszcze doprawić. 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Hm, przyznam, że nigdy nie próbowałam tej surówki z octem! Za to często dodaję seler, a zamiast soli i pieprzu- nieco cukru :) I zjadam taką surówkę nawet bez obiadu, zdecydowanie moja ulubiona! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja jest wersją słodko-kwaśną i jest przepyszna :).

      Usuń