3 kwietnia 2015

PIECZONY DORSZ POD PISTACJOWO-ZIOŁOWĄ PANIERKĄ I WIELKANOCNE PISANKI




Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc i właśnie podczas świąt mamy szansę, aby pobyć razem, bez codziennego zgiełku i pośpiechu. 
Podczas przedświątecznych przygotowań, pracy zawodowej, wiosennych porządków, często nie mamy czasu na długie gotowanie. Specjalnie dla takich zabieganych osób przygotowałam bardzo szybką, pieczoną rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach).
Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorami, oraz blanszowanymi warzywami.

Także dzisiaj przygotowałam pisanki. Prosta instrukcja znajduje się poniżej receptury na dorsza.





Nie mogę się doczekać wielkanocnego śniadania, stołu suto nakrytego tradycyjnymi potrawami, wiązanki wiosennych kwiatów, stroiku zrobionego przez moją Mamę. Za co jeszcze kocham Wielkanoc? Za uczucie zbliżającej się wiosny, nasycone kolory pisanek i stołu, zieleń i optymizm ładujący nam baterie po długiej zimie. Może nie powinnam się do tego przyznawać, bo dzieckiem, nie jestem już od dawna, ale uwielbiam wielkanocne zabawy...moja ulubiona, to poszukiwanie czekoladowych jajek (choć od jakiegoś czasu, to ja je ukrywam...też niezła frajda!).



Coca-Cola przypomina: Razem Smakuje Lepiej

Celebrując wspólne posiłki dajemy sobie coś więcej niż tylko czas - serwujemy najbliższym miłość i radość. Wówczas życie smakuje po stokroć lepiej!


Więcej informacji na stronie internetowej (Coca-Cola) lub wyszukując hashtag #RazemSmakujeLepiej.



Przepis krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)



Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • około 5-6 pełnych łyżek panko (lub bułki tartej)
  • 2 łyżki drobno pokrojonego parmezanu lub innego sera żółtego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka rzeżuchy lub rukwi wodnej (watercress), można pominąć
  • 3-4 łyżek pokrojonych pistacji
  • otarta skórka z 1 cytryny (sparzonej i nienawoskowanej)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:

1. Natrzyj dorsza solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.


2. Pokrój drobno rzeżuchę lub rukiew.


3. Pokrój drobno natkę pietruszki.


4. Wymieszaj panko z cytrynową skórką, serem, ziołami i pistacjami.


5. Ułóż panierkę na wierzchu ryby.
6. W kilku miejscach ułóż kawałki masła.




7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni C.
8. Gotowa ryba będzie miała przyrumienioną panierkę.

Smacznego :)







Zdobienie jajek na Wielkanoc to jedna z piękniejszych, rodzinnych tradycji. Notabene zawsze myślałam, że pisanki to zwyczaj typowo polski, ale przy okazji pisania tego postu, zaznajomiłam się z historią kolorowych jajek. Okazuje się, że dekorowanie jajek było znane już w czasach starożytnych (Mezopotamia czy Rzym). W kulturze słowiańskiej jajko było swoistym talizmanem przynoszącym zdrowie i szczęście, dlatego nic dziwnego, iż włączono ten symbol do kultury chrześcijańskiej. 
A w mojej rodzinie na kilka dni przed świętami zawsze siadamy w kuchni i wspólnie tworzymy nasze dzieła. Niepokonanym mistrzem jest dziadzio Roman (nieskromnie napiszę, że jego pisanki to małe dzieła sztuki). Ja takim talentem plastycznym nie zostałam obdarowana, więc posiłkuję się ozdabiam jajek w prosty sposób: za pomocą barwników i listków ziół.

Na wielkanocne pisanki potrzebne będą:


  • barwniki spożywcze lub do jajek
  • zioła (natka pietruszki, koperek, tymianek, itd.)
  • jajka
  • pończochy
  • woda

Wykonanie:

1. Listki ziół maczaj w wodzie i przylepiaj je do jajek.



2. Włóż jajka w pończochy i ciasno ją zwiąż.


3. Włóż jajka do pojemników z barwnikami (płyn musi być mocno skoncentrowany).


4. Po około 20 minutach wyjmij jajka z barwnika. Wyjmij z pończoch i zdejmij listki.
5. Wysusz pisanki papierowym ręczniczkiem, a następnie posmaruj odrobiną oleju (aby się ładnie błyszczały)/

:)

4 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia. Aż ślinka cieknie! Czas spróbować czegoś nowego na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra robota, jajka genialne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękny efekt takiej pracy. Ale jak to miło mieć na stole taką cudną dekorację :)
    Wesołych, smacznych i rodzinnych Świąt. Miłego wypoczynku i ładnej pogody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, dobrze pokazany, tak krok po kroku, bardzo to lubię:) A na przepis trafiłam, bo szukam pomysłów na rybę, która jest elementem zdrowej diety. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń