Nie jestem fanką kuchni angielskiej, która moim zdaniem jest trochę uboga. Podczas pierwszego pobytu na Wyspach (cudowne Yorkshire) odkryłam Crumpets. Świetna alternatywa dla chleba. Mimo to, że można je kupić w każdym sklepie, to jednak chciałam zrobić je sama w domu. Przepis znalazłam w Larouse Gastronomique.
Musimy kupić takie o to formy:
Ja swoje znalazłam na amazon.co.uk.
Potrzebujemy
2 łyżki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
150 g mąki
szczypta soli
100 ml mleka
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
Wykonanie
1. W misce wymieszaj drożdże, wodę i cukier. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Dodaj do miski mąkę, mleko, jajko, sól i masło. Wymieszaj na jednolitą masę.
3. Przykryj miskę ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej lub sklarowane masło. Połóż na nią natłuszczone metalowe obręcze. Do każdej nałóż 1-2 łyżki ciasta (w zależności jak duże masz obręcze).
5. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza ostrożnie zdejmij obręcze, a następnie przewróć crumpety na drugą stronę i smaż około 1 minuty (ciasto musi być złoto-brązowe).
6. Podawaj na gorąco, najlepiej zgrillowane i posmarowane masłem.
Smacznego :)
Kurczę.. to całkiem fajnie brzmi, choć może z wyglądu popspolite.
OdpowiedzUsuńChciałabym móc go spróbować.
Pomyśli się w Ferie.
Pozdrawiam, dzięki za inspirację!:*
Wyszly pycha tylko niezbyt sprawnie idzie mi smazenie w obreczach, na poczatku jest ok a potem wszytko sie klei i przywiera :) poprosze o kursik-instruktaz pieczenia w obreczach.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńp.s. wydaje mi sie ze kuchnia angielska nie jest uboga tylko prosta, opiera sie na produktach rodzimych, podobnie jak wloska tylko pochodzi z innego klimatu..:)
Cześć zufiku :).
OdpowiedzUsuńMi się też to wszystko trochę klei :). Wieki nie robiłam crumpetów :). Moja mama poradziła mi posmarować wnętrze obręczy masłem. Można też posypać odrobiną bułki tartej. Przed smażeniem kolejnej porcji wyczyść obręcze.
PS. Minęły dwa lata od napisania postu o crumpetach. Moja kulinarna wiedza bardzo wzrosła...biję się, więc w pierś. Też już nie nazwałabym kuchni angielskiej "ubogą". Wręcz przeciwnie. Odkryłam wiele ciekawych przepisów. Kuchnia jest prosta, to fakt, ale domowa i naprawdę smaczna. Musiałabym przejrzeć moje pierwsze posty ;).
Ja je lubie na zimno posmarowane nuttela :D jakos na cieplo z maslem mi nie przypadly do gustu
OdpowiedzUsuńJa smażę 1 duży (niby ciasto) i podaję z gęstym jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i polany naturalnym miodem. PYCHA
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Będę musiała wypróbować :). Pozdrowienia!
UsuńSama nie robiłam, ale gotowe są pyszne z miodem - zarówno ciepłe, jak i zimne:)
OdpowiedzUsuń