17 stycznia 2010

Crumpet - moja słabostka




Nie jestem fanką  kuchni angielskiej, która moim zdaniem jest trochę uboga. Podczas pierwszego pobytu na Wyspach (cudowne Yorkshire) odkryłam Crumpets. Świetna alternatywa dla chleba. Mimo to, że można je kupić w każdym sklepie, to jednak chciałam zrobić je sama w domu. Przepis znalazłam w Larouse Gastronomique.

Musimy kupić takie o to formy:




Ja swoje znalazłam na amazon.co.uk.

Potrzebujemy 

2 łyżki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
150 g mąki
szczypta soli
100 ml mleka
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła

Wykonanie

1. W misce wymieszaj drożdże, wodę i cukier. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. 
2. Dodaj do miski mąkę, mleko, jajko, sól i masło. Wymieszaj na jednolitą masę. 
3. Przykryj miskę ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. 
4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej lub sklarowane masło. Połóż na nią natłuszczone metalowe obręcze. Do każdej nałóż 1-2 łyżki ciasta (w zależności jak duże masz obręcze).
5. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza ostrożnie zdejmij obręcze, a następnie przewróć crumpety na drugą stronę i smaż około 1 minuty (ciasto musi być złoto-brązowe).
6. Podawaj na gorąco, najlepiej zgrillowane i posmarowane masłem.

Smacznego :)





7 komentarzy:

  1. Kurczę.. to całkiem fajnie brzmi, choć może z wyglądu popspolite.
    Chciałabym móc go spróbować.
    Pomyśli się w Ferie.
    Pozdrawiam, dzięki za inspirację!:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszly pycha tylko niezbyt sprawnie idzie mi smazenie w obreczach, na poczatku jest ok a potem wszytko sie klei i przywiera :) poprosze o kursik-instruktaz pieczenia w obreczach.pozdrawiam
    p.s. wydaje mi sie ze kuchnia angielska nie jest uboga tylko prosta, opiera sie na produktach rodzimych, podobnie jak wloska tylko pochodzi z innego klimatu..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć zufiku :).
    Mi się też to wszystko trochę klei :). Wieki nie robiłam crumpetów :). Moja mama poradziła mi posmarować wnętrze obręczy masłem. Można też posypać odrobiną bułki tartej. Przed smażeniem kolejnej porcji wyczyść obręcze.

    PS. Minęły dwa lata od napisania postu o crumpetach. Moja kulinarna wiedza bardzo wzrosła...biję się, więc w pierś. Też już nie nazwałabym kuchni angielskiej "ubogą". Wręcz przeciwnie. Odkryłam wiele ciekawych przepisów. Kuchnia jest prosta, to fakt, ale domowa i naprawdę smaczna. Musiałabym przejrzeć moje pierwsze posty ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja je lubie na zimno posmarowane nuttela :D jakos na cieplo z maslem mi nie przypadly do gustu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja smażę 1 duży (niby ciasto) i podaję z gęstym jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i polany naturalnym miodem. PYCHA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Genialny pomysł! Będę musiała wypróbować :). Pozdrowienia!

      Usuń
  6. Sama nie robiłam, ale gotowe są pyszne z miodem - zarówno ciepłe, jak i zimne:)

    OdpowiedzUsuń