8 stycznia 2010

Jagnięcina w mięcie.




Sekretem smacznie przyrządzonego mięsa są odpowiednie przyprawy. Jagnięcina w mięcie jest niezwykle aromatycznym daniem. Zapach wprost roznosi się po całym domu i wzmaga apetyt domowników. To kolejny powiew kuchni śródziemnomorskiej i blisko-wschodniej w moim domu.

Składniki

Jagnięcina
Mięta
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz
Cebula w proszku
2 ząbki czosnku
Olej
Bazylia
1 łyżka przecieru pomidorowego
Nać pietruszki

Wykonanie

Nacieram mięso solą i pieprzem. Ząbki czosnku kroję na ćwiartki. Nać, miętę i bazylię siekam bardzo drobno (jeśli nie mamy świeżych ziół można je zastąpić suszonymi). Olej, przecier, zioła, przyprawy łączę ze sobą  w przecudnie pachnącą marynatę.  Specjalnie nie podałam dla większości składników ilości, ponieważ każdy ma inny smak i trzeba wypróbować, która wersja najbardziej przypadnie nam do gustu.
Mięso przekładam do marynaty i wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Jagnięcinę można usmażyć lub grillować. Pewien pan, dla którego ją wczoraj przyrządziłam lubi wersję bardzo wysmażoną.
Podajemy z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz