Moje najsmaczniejsze ciasto. Uwielbiane przez każdego, kto choć raz je spróbuje. Jest pracochłonne, więc niestety nie gości u nas zbyt często. To przepis mojej mamy. Cieszę się, że też potrafię je zrobić. Ciekawostka: w cieście nie ma nawet grama mąki.
Składniki na ciasto
250 g zmielonych orzechów włoskich (zważcie je już po zmieleniu)
10-12 jaj (na święta zrobiłam z 10, a wczoraj z 12. To z większej ilości jest smaczniejsze)
250 g cukru pudru
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
poncz z alkoholu, cukru i herbaty
Składniki na masę
200 g zmielonych orzechów włoskich
mleko
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
alkohol
Wykonanie
Przede wszystkim należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę średniej wielkości smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie pianka. Następnie do żółtek dodajemy orzechy włoskie, proszek do pieczenia i bułkę tartą (stopniowo).
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 12 białek. Na sam koniec powoli łyżką łączymy orzechową masę
z pianą z białek. Przelewamy masę do tortownicy. Pieczemy aż ciasto się zarumieni i będzie odchodziło od brzegów formy. Można po około 40 minutach sprawdzić czy ciasto jest upieczone w środku za pomocą patyczka.
Upieczone ciasto musi wystygnąć zanim przełożymy je masą. Chłodne przekrawamy na pół i nasączamy ponczem.
Masa
Orzechy zagotowujemy z niedużą ilością mleka, aby powstała gęsta masa. Gotowe schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem (ja robiłam z wódką i raz z baileys). Masę orzechową dodajemy do masła i ponownie ucieramy.
Przekładamy masą ciasto, pamiętając by zostawić trochę masy do dekoracji na wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.
Bon apetite!
Tort orzchowy pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńPozdrów mamę!
Tort o którym legendy krążą...smakowicie wygląda:P
OdpowiedzUsuńrobię identyczną masę orzechową :) widzę, że przepis krążył kiedyś po Gorzowie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i obserwuję :)
Mam pytanko.
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar tortownicy i czy wysmarowac ja maslem i wysypac bulka tarta czy maka czy wystarczy papier do pieczenia
Tort wyglada rewelacyjnie i za jakies dwa tyg bede go piekla dla kogos wyjatkowego na urodziny takze dam znac jak smakowal
Witaj :)
UsuńTortownica 25-26 cm. Posmarować można tylko spód formy i posypać bułką, kaszą manną lub mąką - panuje tu pełna dowolność. Trzymam kciuki, żeby tort się udał. :) Pozdrowienia!
bardzo lubię orzechowe torty, dobry wybór:)
OdpowiedzUsuńJa ten tort pieke zawsze ,a przepis mam od mojej tesciowej ,to star przepis ,ale superpalce lizac.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOrzechowym tortem Pani Dorota Piotrowska celebrowała diamentową rocznicę ślubu swoich rodziców :)
OdpowiedzUsuń[img]http://i62.tinypic.com/2con9lu.jpg[/img]
[img]http://i62.tinypic.com/2pp07s3.jpg[/img]