Pyszny dodatek do grillowanego mięsa. Suszony berberys może być trudno dostępny w Polsce. Szczerze mówiąc nie wiem. Ja kupuję w sklepie z produktami z Bliskiego Wschodu. Suszony można zastąpić świeżym.
Dzięki berberysowi ryż ma słodkawo-kwaśny smak. Pyszny!Składniki
3 kubki dobrego ryżu (najlepiej basmati)
Szczypta szafranu i cukru
Sól
Olej
Pół szklanki suszonego berberysu
Wykonanie
Płuczemy berberys pod bieżącą wodą (trzeba go wypłukać z piasku). Szafran rozcieramy z cukrem. Następnie zalewamy go połową szklanki wrzącej wodą i mieszamy, aby woda uzyskała pomarańczowy kolor. Gotujemy ryż z olejem i solą. Kiedy jest gotowy zalewamy wodą szafranową. Mieszamy, aby cały ryż miał złoty kolor. Dodajemy berberys i mieszamy. Podajemy ciepły.
Przy okazji chciałam polecić elektryczny garnek do gotowania ryżu. Oszczędzam czas i ryż jest naprawdę smaczny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz