12 września 2014

RACUSZKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI


Moja Mama Felicja nauczyła mnie jak robić racuchy doskonałe i do tej pory je dla nas robi. Razem z maminymi pączkami to jedne z moich ukochanych deserów.


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:


  • 1 szklanka mleka
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 50 gramów wódki
  • 2-3 łyżki cukru
  • mąki tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany
  • pokrojone jabłka, banany*
  • cukier puder do posypania


* zamiast owoców można użyć sera ricotta lub mascarpone



Wykonanie:

1. W ciepłym mleku rozmieszaj drożdże, cukier i łyżkę mąki.
2. Kiedy rozczyn się spieni dodaj do niego jajka i mąkę - mieszaj ciasto trzepaczką i stopniowo dodawaj mąkę. Gotowe ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany lub majonezu.
3. Na końcu dodaj do ciasta wódkę.
4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ma podwoić swoją objętość.
5. Nabierz na łyżkę ciasto i wciśnij w nie kawałek wybranego owocu.
6. Smaż na patelni, na której znajduje się większa ilość rozgrzanego tłuszczu. Racuszki smaż na małym ogniu.
7. Usmażone wyłóż na papierowe ręczniczki, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
8. Posyp obficie cukrem pudrem (można też polać miodem).

Smacznego kochani!

Ewa :)

6 komentarzy:

  1. Pyszne racuchy - już dawno takich nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Dlaczego wódkę dodaje się na końcu a nie od razu ze wszystkimi składnikami? W racuchy wsiąknęło mi dość dużo tłuszczu i zastanawiam się, czy to nie przez to, że zamiast wódkę dodać na końcu, to dodałam razem z jajkami i mąką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem. Robimy tak, bo uczyła nas tego babcia. Na pewno nie dodaje się alkoholu do ciepłego ciasta, bo wtedy % wyparowują.

      Usuń
  3. Wszystko kupione zaraz zabieram sie za robote, mam nadzieje że wyjdą równie piękne jak Pani.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdą piękne! Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. wódkę do smażonych ciast dodaje się po to , żeby nie chłonęły one dużej ilości oleju , podobnie jest w przypadku chrustów.

      Usuń