28 września 2014

BARSZCZ PITNY Z KISZONYCH BURAKÓW


Parę dni temu pokazałam na blogu przepis na kiszone buraki, a dzisiaj prezentuję co można z nich przyrządzić. Barszcz pitny nada się jako dodatek do tradycyjnych krokietów czy uszek. Ma wyraźny buraczany smak i jest naprawdę prosty w wykonaniu. Do swojej zupy dodałam sporo pieprzu, bo lubię barszcz pikantny. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 litr kwasu buraczanego wraz z buraczkami
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 suszone grzyby (np. podgrzybki)
  • mały por
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • odrobina cukru (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • suszony majeranek (do smaku)


Wykonanie:

1. Marchew i pietruszkę obierz i przekrój na pół. 
2. Por leciutko zeszklij na bardzo małej ilości tłuszczu (robię to w garnku, w którym będę gotować zupę). 
3. Przełóż grzyby, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i marchew do garnka. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu. 
4. Kiedy warzywa będą al-dente dodaj do nich kwas z burakami. Gotuj około pół godziny (buraczki mają być miękkie). 
5. Przecedź barszcz. 
6. Dopraw zupę cukrem, pieprzem, solą, majerankiem. 
7. Podawaj barszcz na gorąco. 


Smacznego :)

2 komentarze: