Parę dni temu pokazałam na blogu przepis na kiszone buraki, a dzisiaj prezentuję co można z nich przyrządzić. Barszcz pitny nada się jako dodatek do tradycyjnych krokietów czy uszek. Ma wyraźny buraczany smak i jest naprawdę prosty w wykonaniu. Do swojej zupy dodałam sporo pieprzu, bo lubię barszcz pikantny.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 litr kwasu buraczanego wraz z buraczkami
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 suszone grzyby (np. podgrzybki)
- mały por
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- odrobina cukru (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- suszony majeranek (do smaku)
Wykonanie:
1. Marchew i pietruszkę obierz i przekrój na pół.
2. Por leciutko zeszklij na bardzo małej ilości tłuszczu (robię to w garnku, w którym będę gotować zupę).
3. Przełóż grzyby, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i marchew do garnka. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu.
4. Kiedy warzywa będą al-dente dodaj do nich kwas z burakami. Gotuj około pół godziny (buraczki mają być miękkie).
5. Przecedź barszcz.
6. Dopraw zupę cukrem, pieprzem, solą, majerankiem.
7. Podawaj barszcz na gorąco.
Smacznego :)
nigdy nie miałam okazji skosztować kiszonych buraków :)
OdpowiedzUsuńjuż mi się zamarzyły święta, piękny kolorek
OdpowiedzUsuń