13 września 2014

MAKARON Z SOSEM PIECZARKOWYM I GRZANKAMI


Jakiś czas temu oglądałam program Gordona Ramsaya, w którym pokazywał jak przygotować właśnie danie, które prezentuję dla Was dzisiaj. Wydało mi się tak apetyczne i proste, że postanowiłam je wypróbować. Nie wszystkie proporcje były podane w programie, więc musiałam sama kombinować. Efekt wyszedł bardzo zadowalający.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na dwie-trzy osoby:


  • pół kg pieczarek (obranych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spory por
  • kilka łyżek śmietany kremówki
  • płaty makaronu lazania (około 6-8)
  • świeży estragon
  • 3 szklanki bulionu
  • ciabatta
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


Wykonanie:

1. Pieczarki pokrój w plastry.
2. Podsmaż grzyby na niewielkiej ilości oleju (co jakiś potrząsaj patelnią, aby grzyby znajdujące się na spodzie patelnie znalazły się na górze). Po odparowaniu wody z pieczarek mają się ładnie przyrumienić.
3. Dodaj do pieczarek jeden drobno poszatkowany ząbek czosnku.
4. Białą część pora przekrój wzdłuż na cztery części i pokrój na 1 cm plasterki. Umyj.
5. Dodaj por do grzybów i podsmaż przez kilka minut.



6. Na patelnię dodaj bulion i kiedy połowa bulionu wyparuje zmniejsz ogień i dodaj kilka łyżek śmietany kremówki. Gotuj jeszcze około 5 minut i dopraw solą/pieprzem.



7. Do osolonego wrzątku włóż makaron lazania - płaty wkładaj stopniowo, aby się nie zlepiły podczas gotowania. Ruszaj garnkiem, aby makaron nie przywarł do jego dna. Gotowy makaron ma być aldente.


8. Makaron wyjmuj z wrzątku za pomocą kuchennych szczypiec i wkładaj go do sosu, by nim nasiąkł.


9. Ciabattę pokój na ukośne kromki. Następnie lekko zwilż je oliwą i przełóż na rozgrzaną patelnię leciutko posmarowaną oliwą. Smaż na złoty kolor. Gorące bruschetty natrzyj czosnkiem. Można też natrzeć pieczywo jeszcze przed smażeniem.


10. Na środku talerza wyłóż odrobinę sosu z grzybami. Szczypcami wyjmuj z sosu makaron i układaj go na sosie. Posyp danie sporą ilością świeżego estragonu. Podawaj z grzankami.



Smacznego!

Ewa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz