Jakiś czas temu oglądałam program Gordona Ramsaya, w którym pokazywał jak przygotować właśnie danie, które prezentuję dla Was dzisiaj. Wydało mi się tak apetyczne i proste, że postanowiłam je wypróbować. Nie wszystkie proporcje były podane w programie, więc musiałam sama kombinować. Efekt wyszedł bardzo zadowalający.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na dwie-trzy osoby:
- pół kg pieczarek (obranych)
- 2 ząbki czosnku
- 1 spory por
- kilka łyżek śmietany kremówki
- płaty makaronu lazania (około 6-8)
- świeży estragon
- 3 szklanki bulionu
- ciabatta
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie:
1. Pieczarki pokrój w plastry.
2. Podsmaż grzyby na niewielkiej ilości oleju (co jakiś potrząsaj patelnią, aby grzyby znajdujące się na spodzie patelnie znalazły się na górze). Po odparowaniu wody z pieczarek mają się ładnie przyrumienić.
3. Dodaj do pieczarek jeden drobno poszatkowany ząbek czosnku.
4. Białą część pora przekrój wzdłuż na cztery części i pokrój na 1 cm plasterki. Umyj.
5. Dodaj por do grzybów i podsmaż przez kilka minut.
6. Na patelnię dodaj bulion i kiedy połowa bulionu wyparuje zmniejsz ogień i dodaj kilka łyżek śmietany kremówki. Gotuj jeszcze około 5 minut i dopraw solą/pieprzem.
Smacznego!
Ewa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz