31 marca 2014

PRZEKĄSKI Z CIASTA NA PIZZĘ (PALUCHY I ŚLIMACZKI)


Prawie zawsze jak zostaje mi trochę ciasta na pizzę robię z niego pyszne, chrupiące przekąski. Oglądając ciekawy film lub spędzając wieczór przy piwie, miło jest zjeść coś dobrego. Takie ślimaczki i paluchy można podawać na zimno lub ciepło z dowolnymi sosami. 
Polecam :)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 





Składniki:

  • Ciasto na pizzę (przepis)
  • ketchup lub sos pomidorowy (przepis)
  • żółty ser, przetarty na tarce o grubych oczkach
  • plastry salami lub pepperoni
  • oregano (opcjonalnie)


Wykonanie:

1. Podziel ciasto na 4 części. Przykryj je folią spożywczą, aby nie wyschły. 
2. 2 części ciasta rozwałkuj na dość cienkie owale. Posmaruj je ketchupem lub zimnym sosem pomidorowym.  


3. Posyp placki serem żółtym i ułóż na nich kiełbasę. 


4. Rozwałkuj pozostałe dwie części ciasta i przykryj nimi placki z serem i salami. Delikatnie wałkuj oba placki. 


5. Podziel jeden placek na paski, które należy zwinąć w spiralkę. Drugi placek zwiń w roladę, a następnie podziel na grube plastry.  


6. Przekąski piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Można je przed pieczeniem posmarować oliwą, chociaż ja tego nie robiłam. Gotowe będą złotawo-brązowe. 


7. Podawaj na ciepło lub zimno. 

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Jak długo piec w piekarniku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie patrzyłam na zegarek, wystarczy patrzeć na kolor - gotowe przekąski będą złotawo-brązowe.

      Usuń
  2. Piekłam te paluchy wczoraj i dzisiaj:) przepyszne są. Te ciasto jest bardzo mięciutkie. Paluchy piekłam ok. 10 minut. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń