24 czerwca 2013

ETON MESS



Eton Mess jest angielskim deserem, który jest tradycyjnie podawany w szkole Eton podczas meczów krykieta ze szkołą Harrow.  
Deser powstał w XIXw. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

Uczniowie Eton (zdj. www.telegraph.co.uk)

 Eton College (zdj. www.telegraph.co.uk)






Składniki dla 4 osób:


  • 300 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • esencja waniliowa
  • bezy
  • około 16 truskawek





Wykonanie:

1. Ubij bitą śmietanę z kremówki, esencji waniliowej i cukru pudru.
2. Na dno szklanek pokrusz bezy. Na bezach wyłóż pokrojone truskawki. Truskawki przykryj bitą śmietaną. Ponownie pokrusz bezy, itd.
3. Wierzch deseru udekoruj bitą śmietaną i truskawką.

Smacznego :)


  Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

5 komentarzy:

  1. Ten deser widziałam na wielu blogach, ale nie miałam okazji przygotowac :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aLE FAJNA BOMBA KALORYCZNA!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez niedawno go robiłam tyle, ze z domowa beza domowa, na bazie orzechów laskowych. Twoj ślicznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja osobiście truskawki na spodzie jeszcze "ubiłam" i się to zrobiło nieco wodniste. Ale i tak pyszne!

    OdpowiedzUsuń