15 stycznia 2012

ZUPA BRUKSELKOWA Z CURRY (English&Polish)


Skoro na dworze tak zimno i strach wychylać nos spod koca, postanowiłam porozpieszczać Wasze brzuszki smaczną, sytą i wegetariańską zupą. 

Od małego dziecka uwielbiam smak brukselki. Kiedy mama robiła zupę jarzynową, z niezapomnianych mrożonek, wtedy niepostrzeżenie wkradałam się do kuchni i chochelką wyjadałam wszystkie brukselki z garnka. Aż dziw, że nikt się nie zorientował, kto jest tym brukselkowym potworem :). Musiałam działać szybko, bo w każdym momencie do kuchni mogła wejść mama. Szkoda tylko, że garnku pływało góra z 5 samotnych brukselek. Wolałam nie ryzykować, że wszystkie dostanie mój brat. Hmm...wychodzę na samolubną ;). Pozdrawiam brata! 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki:


  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 400 gramów świeżej brukselki
  • 1 mały brokuł
  • 2 marchewki
  • pół cebuli
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka curry, używam Kamis Specialite (możecie dać więcej lub mniej - zależy jak bardzo lubicie curry:) )
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • papryka w proszku (do dekoracji)
  • poszatkowana natka pietruszki (do dekoracji)
  • jogurt naturalny



Wykonanie:

1. Umyj warzywa i pokrój (nie ma znaczenia, jak bo zupę będziesz na końcu miksować).
2. W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę. Dodaj do niej cebulę. Smaż około dwie minuty.
3. Dodaj wszystkie warzywa i smaż około 3 minut - marchewka powinna być już miękkawa.
4. Posyp solą, pieprzem i curry. Zamieszaj. Smaż jeszcze kilka minut.
5. Dolej wino. Zamieszaj.
6. Dolej bulion.
7. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez dobrą godzinę.
8. Gotową zupę zmiksuj w blenderze.
9. Przelej zupę ponownie do garnka, podgrzej.
10. Podawaj z, mniej więcej, łyżeczką jogurtu, natką pietruszki i papryką.



Curried Brussels Sprout Soup:

Ingredients:

400 g fresh brussels sprout
2 liters vegetable broth
1 tbs curry powder (I use Kamis)
half onion, chopped
2 carrots
1 broccoli
salt
1/3 cup white wine (optional)
black pepper
parsley (for decoration)
red paprika powder (for decoration)
low fat yogurt
olive oil

1. Wash all the vegetables.
2. Heat some olive on a heavy pot and add onion. Cook for about 2 minutes.
3. Add chopped carrots, broccoli and brussels sprouts.
4. Let them cook over medium heat for about 3 minutes. Carrots should be softer.
5. Sprinkle in a little salt, black pepper and curry powder. Cook for several minutes.
6. Add wine and stir well.
7. Add vegetable broth.
8. Cover the pot and simmer soup for about one hour.
9. Puree soup in a blender.
10. return soup to pot and simmer for a moment.
11. Serve with plain yogurt, red paprika and parsley


  

7 komentarzy:

  1. Interesujący duet brukselki z curry...Zmienia smak i kolor zupy... Nabrałam apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj Aleksandro :) ja też od małego lubiłam brukselki :) zupa jest na pewno pyszna! :)

    ps. śliczne ujęcia zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisałam sobie przepis, bo bardzo zachęcająca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem fanką brukselki, ale w towarzystwie curry może mogłabym się przekonac. Zwłaszcza, że zupa wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. za brukselką nie szaleję, ale fakt jest taki, że ostatnio jadłam ją w podstawówce. Skoro proponujesz z moi m ukochanym curry, to zrobię rimejk brukselki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. inspirujące połączenie. podoba mi sie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Hehehe, ja też uwielbiałam brukselkę))Też wyżerałam, ale za pozwoleniem mamy))Wiedziała, że jestem "brukselkowym potworem))I tak mi zostało do dziś!Nota bene-zupajarzynowa z dodatkiem brukselki i groszku nabiera niebywałego, słodkiego smaku

    OdpowiedzUsuń