11 stycznia 2015

ROSÓŁ RYBNY (wigilijny)


W moim domu nie ma tradycji jedzenia zupy rybnej, wręcz zawsze się jej "bałam". Parę tygodni temu byłam na blogerskiej Wigilii i miałam tam okazję spróbować delikatnej zupy rybnej. Zakochałam się w niej od pierwszego smaku! :). 
Od tamtej pory rosół rybny gotowałam już kilka razy i podałam go też na Wigilię. Próbowałam różnej kombinacji ryb i nam najbardziej smakuje wywar z dorsza, sandacza i łososia. 


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:


  • około 1 - 1,5 kg ryb, np. łososia, dorsza i sandacza (tuszki, kręgosłupy, my nie dajemy głów)
  • 1 por
  • cebula, przypieczona na ogniu
  • sok z połowy cytryny (lub do smaku)
  • 2 średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół korzenia selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • biały pieprz
  • natka pietruszki (do podania)
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • 2,5-3 litry wody
  • odrobina masła



Przy jedzeniu zwracajcie uwagę na ości!

Wykonanie:

1. Warzywa (marchew, seler, pietruszka, por) pokrój, np w paseczki i duś na maśle. 
2. Warzywa, ryby, tymianek (niewielką ilość, np. 3 gałązki), ziele angielskie, liście laurowe i podpieczoną cebulę przełóż do garnka, a następnie zalej wodą. 
3. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 40 minut.
4. Po ugotowaniu zupę dopraw i dodaj sok z cytryny do smaku. 
5. Ostrożnie wyciągnij z wywaru ryby i warzywa. 
6. Przecedź wywar przez sito wyłożone muślinem. 
7. Do bulionówki przełóż kawałki ryby, warzywa i zalej gorącym rosołem. Udekoruj natką pietruszki. 
8. Podawaj z pasztecikami z łososiem

Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Od dawna przymierzam się do zrobienia zupy rybnej. Ale... jakoś tak mi schodzi. Bardzo apetyczny jest Twój rosół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... A inne, tańsze gatunki ryb wypróbowaliście? Da się zrobić zjadliwą zupę na filetach z mintaja lub morszczuka? Gdy dodam łba, będzie zbyt mocny zapach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryby muszą być świeże, ponieważ zupa ma wtedy przyjemny zapach. Nie robiłyśmy jej na innych gatunkach ryb, ani z filetów. Łbów też nie dajemy.

      Usuń
  3. ja robiłem,jako że mieszkam w Kołobrzegu,mam do dyspozycji całe spektrum,mam sąsiada zapalonego wędkarza,zawsze mi podrzuca ryby,rosołek robię z mieszanki ,okoń,płotka,fląderka itp,taki mix jest najlepszy

    OdpowiedzUsuń