26 stycznia 2015

PIECZEŃ Z MIĘSA MIELONEGO I PAPRYK


Na łamach tej strony pisałyśmy z mamą już nieraz, że dość często robimy domowe wędliny/pieczenie. Zdecydowanie wolimy wiedzieć co jemy. Pieczeń z mięsa mielonego jest świetna do kanapek, ale można podać ją też na ciepło. Dodatek papryk sprawia, że mięso smakuje wyjątkowo. 
Polecamy!

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:

  • kilogram mielonej wieprzowiny (można użyć też innego mięsa mielonego)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • około 6 łyżek bułki tartej
  • 3 jajka
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę


Wykonanie:

1. Pokrój papryki w kosteczkę. 
2. Pozostałe składniki wyrób na jednolitą masę. 
3. Dodaj papryki. 
4. Sporą keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i posyp bułką tartą lub mąką. 
5. Przełóż masę mięsną do formy i przykryj wierzch papierem lub folią aluminiową. Pod koniec pieczenia można zdjąć folię, aby przypiekł się wierzch. 
6. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. 
7. Upieczoną pieczeń można podawać na ciepło lub zimno, np. do kanapek. 

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Też często piekę mięso dla mojej rodziny jako zdrowszy zamiennik sklepowej wędliny :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne i wygląda bardzo zachęcająco z kolorową papryką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczeń jest już w piekarniku> Jak na razie po kuchni rozchodzi się smakowity zapach. Moja pieczeń będzie jednak jednokolorowa , bo chęć na pieczeń była a kolorowej papryki brak . Jak dla mnie nic nie szkodzi na pewno będzie smakować pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczeń z paprykami została wypróbowana również przez Panią Elżbietę Marecką-Szydło :)

      Treść maila: "Łatwość wykonania powinna zachęcać wszystkich , którzy szukają
      odmiany od sklepowych wędlin.Świetny smak , wilgotność a przy tym
      zwarty charakter pieczeni idealnie pozwalają na krojenie ,na kanapki."

      [img]http://i57.tinypic.com/2rylyq8.jpg[/img]

      Usuń
  4. Pani Iwona Markowska przysłała fotografię pieczeni z papryką :)

    [img]http://i58.tinypic.com/xf6m34.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis na pieczeń z mięsa mielonego i papryk wypróbowała Pani Karolina Szlifierz :)

    [img]http://i59.tinypic.com/jb7oty.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń