21 sierpnia 2011

CZEKOLADOWE TARTALETKI Z MASAMI: POMARAŃCZOWĄ I CZEKOLADOWĄ


Zaszalałam wczoraj w kuchni. Efekt jest lepszy od zamierzonego (mówiąc bardzo nieskromnie). Nie spodziewałam się, że wyjdzie mi orange curd, a ciasto na tartę okaże się tak kruche i smaczne.
Trochę zachodu z tym deserem, sądzę jednak, że raz na jakiś czas warto spędzić kilka godzin w kuchni.






Składniki na czekoladowe ciasto:


  • 120 gr mąki
  • 80 gr miękkiego masła
  • 50 gr cukru pudru
  • 15 gr zmielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • Łyżka kakao
  • mniejsza szczypta soli


Wykonanie:

1. Pierwsze etapy wykonania ciasta znajdziecie TUTAJ.
2. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6. Po około 15 minutach zacznij je wałkować na grubość około 2 - 3 milimetrów.
3. Delikatnie natłuść 6 foremek. Polecam te z wyjmowanym dnem.


4. Za pomocą wałka przenieś ciasto na foremkę.


5. Delikatnie ugniatając wypełnij ciastem foremkę. 


6. Za pomocą widelca kilkukrotnie nakłuj ciasto (także na ściankach foremek!)


7. Wstaw foremki do zamrażalnika na około 5 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 170 stopni C. 
8. Piecz tartaletki przez około 15 minut.
9. Gorące tartaletki są bardzo kruche. Nie wyjmujcie ich z foremek dopóki nie będą zupełnie zimne. Najlepiej, żeby zostawić je w foremkach jeszcze przy nakładaniu mas. Będziecie mieć pewność, że się nie pokruszą. 

Składniki na prosty czekoladowy Ganache

  • 100 gr ciemnej czekolady (ja akurat miałam w domu tylko mleczną i takiej użyłam)
  • 100 gr kremówki


Wykonanie:

1. Zetrzyj na tarce czekoladę. 
2. Na małym ogniu podgrzej kremówkę. Doprowadź ją do gorącej temperatury, ale nie wolno jej doprowadzić do wrzenia!
3. Przelej kremówkę do miski z czekoladą. Zacznij intensywnie mieszać. 
4. Czekolada rozpuści się pod wpływem ciepłej śmietany. Przez proces mieszania powstanie z masy delikatny musik. 
5. Przelej masę na każdą tartę. 



6. Wstaw tarty do lodówki, aby ganache zastygnął.


Składniki na pomarańczową masę (Orange Curd)

  • 2 całe jajka
  • 100 gr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (mi wystarczyły dwa owoce)
  • 50 gr cukru
  • 75 gr masła
  • otarta skórka z 1 pomarańczy (ja dałam z prawie dwóch, ale lubię bardzo intensywny cytrusowy smak)


Wykonanie:

1. W rondlu połącz ze sobą jajka, sok z pomarańczy, cukier i skórkę. Mieszaj (cały czas) i gotuj na bardzo małym ogniu. Intensywne mieszanie zapobiegnie ścięciu się jajek. 
2. Gotuj do momentu, aż masa nabierze konsystencji gęstej śmietany. W moim przypadku zajęło mi to około 35 minut...ale było warto :). Radzę włączyć dobrą muzykę albo film, aby się Wam nie nudziło. 
3. Zdejmij rondel z ognia. 
4. Połącz masło z masą jajeczną. Odstaw do uzyskania temperatury pokojowej. 
5. Przelej masę pomarańczową na masę czekoladową. Włóż tarty do lodówki na minimum 2 godziny.

Szklana wstążka z cukru:

Przepis znajdziecie TUTAJ

Wiśniowy dżem do dekoracji:

Przepis znajdziecie TUTAJ. Zamienić trzeba maliny na wiśnie. Podgotowane wiśnie przecieramy przez sito, aby w sosie nie było skórek. Oczywiście pozbywamy się też pestek ;).


Przepis pochodzi ze strony: Pastry and Sports

Amore Del Tropico Owocowe szaleństwo Tarty na wszystkie sposoby

9 komentarzy:

  1. Jakie one fajne:) Poczęstuję się od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam słodkości! Bardzo ciekawy przepis, na pewno go wypróbuję. W zamian zapraszam na mój deserek:
    http://www.brazylijskie.com.pl/7.php mam nadzieję, że posmakuje :) pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tartaletki prezentują się wspaniale :-) nie wiem, która lepsza, obie zdobyły moje serce! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do orange curdu zabieram się od bardzo bardzo bardzo dawna i ciagle o nim zapominam. Ale w tym roku wreszcie chcę go zrobić, tlyko poczekam, aż będzie sezon na pomarańcze. I lemon curd też zamknę w słoiki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała fotorelacja Olu :) Dekoracje cukrowe wywołały u mnie kompleksy... jesteś moim słodkim guru ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj szalejesz Ty w tej kuchni...same cuda tworzysz...

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się super. Szczególnie urzekła mnie ta cukrowa wstążka.

    OdpowiedzUsuń