Zapisałam stronę i dopiero kilka dni temu do niej wróciłam. Od razu zwróciłam uwagę na piękną babkę cytrynową. W Wielkiej Brytanii jest teraz długi (deszczowy :D) weekend, więc idealna pora na pieczenie.
Babka cytrynowa zamieniła się u mnie w pomarańczową. Dodałam więcej wiśni. Ciasto jest pyszne i bardzo wilgotne.
Nad całością zdjęć "czuwa" bardzo ważny Aniołek.
Edd Kimber "Lemon Yogurth and Cherry Cake"
Składniki:
- 225 gramów mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki soli
- 175 ml pomarańczowego jogurtu (może być też naturalny)
- 200 gramów drobno-mielonego cukru (dałam zwykły)
- 3 duże jajka
- Skórka z jednej pomarańczy
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 gramów niesolonego masła (wcześniej roztopionego i przestudzonego)
- 150 gramów wiśni (ja dałam około 220 gram), bez pestek oczywiście :)
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść dowolną formę do ciasta - keksówkę lub do babek.
3. W średniej misce połącz suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
4. W drugiej misce miksuj jogurt, masło, jajka, cukier, ekstrakt, skórkę z pomarańczy. Składniki muszą się dobrze połączyć.
5. Stopniowo przesypuj suche składniki do ciasta płynnego. Nie używaj miksera, aby połączyć składniki. Wystarczy drewniana łyżka.
6. Wymieszaj wiśnie z odrobiną mąki - dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Połącz wiśnie z ciastem.
7. Przelej ciasto do formy.
8. Piecz około godziny. Sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
9. Gotowe potrzymaj przez 15 minut w formie, a następnie wyjmij z formy i przestudź na kratce kuchennej.
Składniki na wiśniowy lukier (podane "na oko")
- Cukier puder
- Kremówka
- Sok z wiśni
Wykonanie:
Lukier zawsze robię "na oko". Przepraszam za brak konkretnych ilości składników. Zachęcam do takich małych eksperymentów :).
1. Do miseczki nasyp cukier puder. Powiedzmy około 4 kopiastych łyżek.
2. Dodaj do cukru odrobinę soku z wiśni i odrobinę kremówki (mniej więcej po łyżeczce). Wymieszaj.
3. Lukier powinien być dość gęsty, ale łatwy do rozsmarowywania (konsystencja kwaśnej śmietany). Jeżeli wyszedł Tobie za gęsty dodaj więcej kremówki, jeżeli za rzadki przyda się więcej cukru pudru.
4. Rozsmaruj lukier na powierzchni ciasta. Ten lukier nie zastyga.
....................................................................................................................................................................
I have found this recipe at Edd Kimber's blog. This cake is super moist and delicious! I have changed some ingredients.
Ingredients:
225g plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
175ml orange yogurt (plain will work too)
200g golden caster sugar
3 large eggs
zest of 1 orange
1 tsp vanilla extract
150g unsalted butter, melted and cooled
200 g cherries pitted and quartered
1. Grease standard loaf pan or round one (which I used).
2. Preheat the oven to 180 C.
3. In medium bowl combine: salt, flour and baking powder.
4. In second bowl mix together: eggs, yogurt, sugar, extract, orange zest and butter. Mix until well combined.
5. Sift the flour infredients over liquid ingredients and gently fold together until dry ingredients are incorporated. Do not beat mixture.
6. Lightly dust cherries with 1/2 tbsp flour.
7. Mix batter with cherries.
8. Pour batter to cake tin.
9. Bake for about 60 minutes.
10. Ready cake allow to cool in the pan for about 15 minutes then remove and cool completely on a wire rack.
Cherry Icing
Ingredients:
Icing sugar
Double cream
Cherry juice
1. In a small bowl add some icing sugar (4 tablespoons)
2. Add 1 teaspoon cherry juice and one teaspoon double cream. Mix together.
3. Good icing should have structure of chocolate ganache.
4. If your icing is to thick add more cream, if it is to liquid add more icing sugar.
5. Spread icing over the cake.
Ale pyszności! I to wtedy gdy się odchudzam :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita i fajnie, że napakowana owocami:)
OdpowiedzUsuńpiękna! ten różowiutki kolor achhh! cudeńko :D
OdpowiedzUsuńWygląda właśnie na taką pyszną, wilgotną. I w różowym kubraczku jej do twarzy. :)
OdpowiedzUsuńFajnie połączyłaś smaki!
OdpowiedzUsuńjakie ładne kolory :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarze :). Miło mi przeczytać, że się Wam moje ciacho podoba :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam łasuchów :)
co prawda ja zupelnie nie wisniowa, ale pomysl na pomarancze zamiast cytryn i różowy lukier podoba mi sie nieslychanie. Jesc i jesc...
OdpowiedzUsuńZostał dla mnie jeszcze kawałek tego wiśniowego cudeńka?
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie...
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że twój zmodyfikowany pomarańczowy przepis smakowałby mi lepiej od cytrynowego oryginału :)
OdpowiedzUsuńjaki uroczy! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńApetyczna ta babka:)))
OdpowiedzUsuń