Od bardzo bardzo dawna nie smakował mi tak żaden obiad. Jestem zachwycona tymi roladkami. Podpatrzyłam taki sposób podawania kurczaka w programie "Come dine with me".
Nadzienie wymyśliłam sama. Przygotowałam je z pieczarkami, mozzarellą i dużą garścią ziół. Mniam!Roladki podałam z ryżem, który zmieszałam z groszkiem, kukurydzą i czerwoną papryką.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 12 plasterków pancetty (włoski boczek)
- 250 g pieczarek
- pół średniej cebuli, drobno poszatkowanej
- sól
- pieprz
- spora garść poszatkowanej natki pietruszki
- 2 łyżki poszatkowanego drobnego szczypiorku
- około 100 gram mozzarelli, pokrojonej w drobną kostkę
- większa szczypta mielonej kolendry
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- szczypta słodkiej papryki
- pół świeżej papryki pokrojonej w cienkie plasterki
Wykonanie:
1. Obieramy i kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy je razem z cebulką, pieprzem i odrobiną soli.
2. Myjemy kurczaka. Rozbijamy każdą pierś tłuczkiem (tak, jak kotlety schabowe). Dobrze jest zawinąć mięso w plastikową folię (mięso nie będzie pryskać w koło). Nacieramy kurczaka czosnkiem, pieprzem, kolendrą, solą, papryką.
3. Gotowe pieczarki odstawiamy do ostygnięcia. Zimne łączymy z ziołami i mozzarellą.
4. Na stole układamy przy sobie 6 plasterków boczku. Na boczek układamy pierś z kurczaka.
5. Dzielimy nadzienie pieczarkowe na pół i na każdej z piersi układamy po połowie.
6. Zwijamy roladki. Pancetta jest dość lepka, więc mięso nie będzie się rozwijać.
7. Rozgrzewamy na małym ogniu patelnię. Przekładamy rolady na patelnię i podsmażamy bez tłuszczu.
8. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C.
9. Kiedy pancetta nabierze złotawego koloru przekładamy piersi do brytfanki i obkładamy je plasterkami papryki. Przykrywamy naczynie folią aluminiową.
10. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 5 minut. Boczek się przypiecze.
11. Wyjmujemy roladki i kroimy w około centymetrowe plastry.
smakowite te roladki :)
OdpowiedzUsuńZauberi dziękuję :). Są pyszne i aromatycze.
OdpowiedzUsuń