12 lipca 2011

CIASTO "CHAMEI" Z ZIELONĄ HERBATĄ I MUSEM Z MARAKUI


Dość długo zabierałam się do tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie zielonej herbaty z owocami jest bardzo popularne w Japonii i innych azjatyckich krajach. 
Ciasto jest delikatne, bardzo puszyste i naprawdę smaczne. Co ważne w cieście jest bardzo mało mąki; zaledwie 1/4 szklanki. 
Do zdjęć pozuje moja przyjaciółka, Angelina


Aby upiec to ciasto będziecie musieli zaopatrzyć się w trzy dość szczególne składniki:
1. Matcha: sproszkowana zielona herbata. Starajcie się kupić organiczną. Będzie mieć ładniejszy kolor i intensywniejszy aromat.
2. Mąka migdałowa: wystarczy zdjąć skórkę z migdałów i je zmielić na bardzo drobny proszek. Do ciasta będziemy potrzebować szklankę takiej mąki. 
3. Pasja, czyli marakuja: potrzebujemy 200 g miąższu. 

Przepis na ciasto znalazłam tu (dokonałam małych zmian w przepisie) Tu.
Przepis na mus pochodzi z programu "MasterChef UK"


Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3 białka z dużych jaj, w temperaturze pokojowej
  • 3 całe duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki zwykłej mąki, przesianej
  • 1 szklanka cukru pudru, przesianego
  • 1 1/2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżka matcha (ja dałam łyżkę mocno kopiastą)
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli


Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. 
2. Przygotowujemy prostokątną blachę do ciasta: natłuszczamy ją i posypujemy kaszą manną. 
3. Ubijamy pianę z białek: do czystej i suchej miski przelewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać mikserem. Kiedy się płyn spieni dodajemy łyżkę zwykłego cukru. Ubijamy białka do momentu, aż piana będzie sztywna. 
4. W osobnej misce ubijamy całe jajka z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie puszysta i zmieni kolor na bardziej kremowy dodajemy do masy matchę i migdały. 
5. Miksujemy jeszcze trochę i dodajemy mąkę. Miksujemy dopóki mąka nie połączy się z masą. 
6. Drewnianą łyżką łączymy pianę z białek z masą migdałową: mieszamy delikatnie, aby dobrze połączyć ze sobą masy, ale nie zniszczyć pęcherzy powietrza w pianie. 
7. Przelewamy ciasto do blachy i pieczemy około 20 minut. Należy sprawdzać ciasto. Gotowe odejdzie od brzegów i będzie sprężyste na środku jeśli je delikatnie naciśniemy. 
8. Gotowego ciasta nie wyjmujemy z ciepłego piekarnika. Lekko otwórz drzwi piekarnika i pozwól, żeby ciasto stygło razem z nim. Przestudzone wyjmujemy z blachy. 


Składniki na mus:

  • 200 gram miąższu z marakui (ja zostawiłam pestki, ale jeśli ich nie lubicie, to można miąższ przetrzeć przez sito)
  • 2 listki żelatyny
  • 60 gram cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki


Wykonanie:

1. Ubijamy bitą śmietanę: Ubijamy kremówkę i kiedy będzie prawie gotowa dodajemy do niej (stopniowo) cukier puder.
2. Do miski wlewamy bardzo zimną wodę i dodajemy do niej kilka kostek lodu. W takiej kąpieli moczymy przez około 5 minut listki żelatyny (lub do ich zmiękczenia). Wyjmujemy żelatynę z miski i wyciskamy nadmiar wody.
3. W rondlu delikatnie podgrzewamy miąższ pasji i cukier puder. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy do płynu żelatynę. Gotujemy dopóki żelatyna się dobrze rozpuści. Nie możemy pozwolić, aby płyn się zagotował! Gotowe odstawiamy do ostygnięcia.
4. Chłodny miąższ pasji mieszamy (delikatnie) z bitą śmietaną. 


Wykończenie ciasta:

1. Za pomocą specjalnych foremek wykrawamy z ciasta kwadraty. Mi z jednej blachy wyszło 12 kwadratów.
2. Przygotowujemy poncz: parzymy zieloną herbatę, dodajemy do niej tyle samo soku z mango i pomarańczy, słodzimy według uznania.
3. Każdy z kwadratów delikatnie nasączamy ponczem.
4. Na jeden kwadrat nakładamy mus z pasji. Nakładamy na to kolejny kwadrat. Na niego ponownie nakładamy mus i rozsmarowujemy go z wierzchu i po bokach kostki. Czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta.
5. Gotowe kostki wkładamy do lodówki na parę godzin przed podaniem.


Smacznego!



Amore Del Tropico Ciasta Świata  

2 komentarze: