24 sierpnia 2015

PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KANAPKOWE


W zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl rozpoczynamy ogórkami kanapkowymi, które podpatrzyłyśmy u Margarytki :). To była totalna nowość dla mojej rodziny, ale pozytywnie zaskoczyła nas smakiem. Zrobiłam 12 słoików, ale w przyszłym roku zrobię pewnie więcej :).
Ogórki, chociaż nazywają się kanapkowe, można też z powodzeniem podać do obiadu.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki na około 6 słoików (po 400ml):

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 szklanki wody
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarenkach
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli
Wykonanie:  

1. Pokrywki i słoiki umyj i wyparz.
2. Ogórki umyj i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (użyłam mandoliny).
3. Włóż ogórki do słoików (mają być ciasno ułożone).
4. Zagotuj wodę z cukrem i przyprawami.
5. Wlej ocet i gotuj jeszcze dodatkowe 5 minut (pod przykryciem).
6. Wlej gorącą zalewę do słoika (nie przecedziłam jej). Zakręć weki.
7.  Duży garnek wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki.
8. Wlej do garnka tyle gorącej wody, aby sięgała do 2/3 wysokości słoików.
9. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia wody.
10. Gotuj kolejne 5-7 minut. Ogórki w tym czasie zmienią kolor na jasnozielony.
11. Wyciągnij ogórki na ściereczkę i przykryj je ręcznikiem. W taki sposób ogórki będą powoli stygły. Zdejmij ręcznik dopiero kiedy ogórki całkowicie wystygną.
12. Ogórki można jeść po minimum tygodniu, ale lepiej poczekać.


Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Wyglądają perfekcyjnie, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, ale gumkę zastąpiłabym wstążeczką! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam:)
    Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy te ogórki. Oglądałam kiedyś przepis na nie na innym blogu ale zdecydowałam się na Wasz:) Ogórki już sobie stoją i jutro pójdą do piwnicy. Wyszło mi 6 słoików ( tych po sosach pudliszki) ale musiałam dorabiać marynaty bo było jej ciut za mało. Jestem ciekawa smaku tych ogórasów bo zalewa jak ją próbowałam była całkiem smaczna.

    pozdrawiam
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. Czy przepis wyjdzie jeśli użyję ogórków szklarniowych?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogórki wyszły przepyszne. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. A cukier jest konieczny w tym przepisie? Jak nie dodam to nie wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis. Wyszły pyszne 💖

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam! Zdecydowanie smaczne. Zalewy wychodzi za mało do tej proporcji ogórków.

    OdpowiedzUsuń