2 sierpnia 2015

PIECZONE PODUDZIA KURCZAKA Z WARZYWAMI


Mieliśmy ochotę na kurczaka, ale nie chciało nam się długo stać "przy garach", więc przyrządziliśmy pieczone podudzia z warzywami. To danie praktycznie robi się samo, nie ma zbyt dużo brudnych naczyń do mycia, a także nie trzeba go jakoś specjalnie pilnować.
 Polecamy na letni obiad :).

Serwuj ze schłodzoną surówką z jogurtem lub śmietaną, np.:
- mizeria z kukurydzą,
-surówka z sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, kukurydzą i koperkiem,
-mizeria z rzodkiewką


Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki na 2 porcje:

  • 4 podudzia z kurczaka (można zdjąć z nich skórę)
  • 1 duża marchew
  • 3-4 spore ziemniaki
  • mały por (tylko biała część)
  • 1 czerwona papryka
  • kilka koktajlowych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • czosnek (u mnie granulowany)
  • natka pietruszki (do posypania)
  • oliwa

Wykonanie:

Jeśli podczas pieczenia wytopi się zbyt dużo płynu, to można wybrać go za pomocą łyżki.

1. Wmasuj w mięso sól, pieprz i czosnek. Można też użyć słodkiej papryki w proszku, majeranku czy tymianku.
2. Włóż kurczaka do lodówki na około godzinę.



3. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym.
4. Pokrój por, marchew i ziemniaki w większe kawałki.
5. Ułóż warzywa koło mięsa, a następnie polej całość niewielką ilością oliwy. Użyłam oliwy w sprayu, to ta pianka na warzywach, którą widać na poniższym zdjęciu.


6. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
7. Po około 30-40 minutach dodaj pokrojoną w większe kawałki paprykę. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia się warzy i mięsa.


8. Kiedy danie jest prawie gotowe dodaj do niego całe pomidorki.
9.Podawaj gorące, posypane drobno pokrojoną natką pietruszki.


Smacznego :)

5 komentarzy: