5 czerwca 2015

TRUSKAWKOWA PIANKA BEZ PIECZENIA


Mam przyjemność ogłosić, że kilka dni temu kupiłam naprawdę smaczne truskawki, więc sezon na te owoce uważam za otwarty. :)
Mam dla was przepis na smaczny deser, takie trochę truskawkowe tiramisu. 

Zapraszam do wypróbowania innych receptur z truskawkami: klik!

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:

  • 600 ml zimnej kremówki (w Polsce 36%, w UK double cream)
  • 600 gramów truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • 6 płaskich łyżek żelatyny w proszku
  • około 8 łyżek cukru (lub więcej, aby deser był słodszy)
  • kilka dodatkowych truskawek do pokrojenia
  • 2/4 szklanki wrzątku
  • podłużne biszkopty
  • 3 pomarańcze
  • wódka
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

1. Zmiksuj truskawki.


2. Dodaj do nich sok z pół pomarańczy i 8 łyżek cukru.


3. Do garnka wlej wrzątek, zasyp go żelatyną i dobrze wymieszaj, aby żelatyna się rozpuściła.


4. Podgrzej truskawki, do gorących dodaj gorącą żelatynę. Wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
5. Wyciśnij sok z pozostałych pomarańczy, dodaj do niego wódkę (do smaku) i cukier puder. Wymieszaj.
6. Formę 23x23 cm wyłóż folią spożywczą.
7. Maczaj biszkopty w ponczu.


8. Ułóż biszkopty na dnie formy.


9. Kiedy mus truskawkowy będzie zimny, ale wciąż płynny zacznij ubijać kremówkę. Do prawie ubitej dodawaj mus truskawkowy (wcześniej wymieszaj go z kilkoma łyżkami śmietany) i wciąż miksuj na najwyższych obrotach.
10. Na biszkoptach poukładaj kilka truskawek.
11. Zalej biszkopty połową masy.
12. Ponownie maczaj w soku biszkopty i wyłóż je na masie.


13. Pokrój truskawki i poukładaj je na biszkoptach.


14.  Wylej do formy resztę masy.


15. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.


Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta na lato. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny deser w sezonie truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wypróbowała Pani Aleksandra Klimek :)

    [img]http://i57.tinypic.com/2v97z20.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń