14 czerwca 2015

KEBAB PO GRECKU Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI


W zeszłą środę mieliśmy pierwszy, uroczysty grill w tym roku. Przygotowałam dwa typy szaszłyków: z kotletami ziołowymi (przepis) i greckie kebaby, na które recepturę podaję poniżej.
Kuchnia grecka jest nie tylko kolorowa, ale też zdrowa i naprawdę smaczna. 

Polecam wypróbować na najbliższej biesiadzie przy grillu.

Kebaby podałam z sosem czosnkowym: przepis.

:)


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 -3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • około 2 łyżeczek suszonego oregano
  • około 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • około 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • około 0,5 łyżeczki chilli w proszku
  • pieprz
  • sól
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 duże czerwone papryki


Wykonanie:

1. Piersi oczyść z błonek i tłuszczu. Pokrój na średnie kawałki.
2. W misce wymieszaj piersi z czosnkiem, oliwą, sokiem cytrynowym, tymiankiem, kolendrą, oregano, chilli, solą i pieprzem.
3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
4. Na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania kebabów  włóż drewniane patyczki do wody. Mają nasiąkać wodą.
5. Pokrój cukinie w talarki, papryki i cebulę na średnie kawałki.
6.  Na mokre patyczki nabijaj naprzemiennie kawałki papryki, cebuli, cukinii i kurczaka
7.  Grilluj na aluminiowych tackach (opcjonalnie), aż do lekkiego zbrązowienia szaszłyków.


Smacznego :)

3 komentarze: