9 kwietnia 2015

MANGO LASSI, azjatycki koktajl z mango


Uwielbiam mango i jem je dość często, ale zdecydowanie najbardziej smakuje mi zmiksowane z jogurtem i wzbogacone delikatnym smakiem wody różanej.


Jeżeli macie ochotę na wypróbowanie innego napoju mlecznego rodem z Azji, to polecam pakistański Badam Doodh.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na 2-3 szklanki:

  • 250 gramów miąższu mango* (zważyć po obraniu ze skórki i bez pestki)
  • 350 gramów naturalnego jogurtu, zimnego
  • 100 mililitrów mleka, zimnego
  • cukier (do smaku, ja nie używam)
  • odrobina wody różanej lub zmielonego kardamonu (do smaku)
  • kostki lodu, opcjonalnie
*mango można zamrozić przed zrobieniem koktajlu



Wykonanie:

1. Mango pokrój w kostkę.
2. Mleko, jogurt, mango, cukier zmiksuj.
3. Dodaj wodę różaną lub kardamon.
4. Podawaj schłodzone z kostkami lodu.


Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Szczególnie w upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak niewiele potrzeba, żeby umilić sobie życie. Taki koktajl to jest to. Pyszny, zdrowy z ulubionymi owocami. No to na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mango <3 Przepyszny koktajl *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. OMM NOM OM NOM :)

    Cudownie wygląda, zapewne smakuje wyśmienicie.

    Na sam widok zdjęcia ślinka mi już od rana cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kuchnię Azjatycką :) szczególnie niesamowite są desery... Na festiwalu Fest Asia (Warszawa, galeria Żoliborz, 25 i 26 kwietnia) mam nadzieję zdobyć kilka oryginalnych przypraw :) Może kiedyś nawet wybiorę się do Azji?

    OdpowiedzUsuń