22 października 2014

FASZEROWANA PAPRYKA (Z RYŻEM I MIĘSEM MIELONYM)


Już od dawna "chodziła" za mną papryka nadziewana. Parę dni temu moja Mama przysłała mi zdjęcia do swojej wersji faszerowanego dania, i to ostatecznie mnie zmotywowało. 
Papryka faszerowana już była publikowana na blogu, ale to troszkę inna wersja do tej prezentowanej dzisiaj. 
Za kilka dni opublikuję też przepis na potrawę mojej Mamy, która jest między innymi z kaszą. 

W mojej rodzinie surowe mięso dodaje się do gorącego ryżu, co bardzo przyspiesza proces przygotowania gołąbków czy właśnie papryki nadziewanej. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Udało mi się kupić bardzo chude mięso wieprzowe, które pod wpływem ciepła zrobiło się niemal białe, więc papryki wyglądają jakby nadziane były tylko ryżem ;). Na szczęście na zdjęciach krok po kroku widać, że mięso było i to sporo. 

Składniki: 

  • pół kilograma mięsa mielonego wieprzowego (u mnie chude)
  • 190-230 gramów ryżu krótkoziarnistego (my lubimy farsz bardziej ryżowy, więc użyłam 230 gramów, a i nie miałam ryżu krótkoziarnistego to dałam zwykły)
  • 6-8 dorodnych papryk (ilość w zależności od ryżu)
  • 1 średnia cebula
  • sól (do smaku, ale pamiętaj, że ryż będziesz gotować w osolonej wodzie)
  • pieprz (sporo, żeby farsz był dość pikantny)
  • majeranek (dałam go sporo, bo za nim przepadamy)
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina papryki w proszku
  • chilli w płatkach (do smaku)


Wykonanie:

1. Zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu cebulę pokrojoną na drobną kostkę. 
2. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. 
3. Odetnij czubki papryk. 


4. Wyjmij gniazda nasienne. 


5. Do gorącego ryżu dodaj mięso, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę i wszystko dobrze wymieszaj. Dopraw solą. 



6. Nadziewaj papryki farszem lekko go ugniatając. 



7. Układaj papryki w naczyniu żaroodpornym, a wierzchy papryk przykryj odkrojonymi czubkami. Jak widzicie nie miałam odpowiednio dużego naczynia, więc swoje danie przygotowałam w zwykłej blaszce do pieczenia, którą obłożyłam folią aluminiową (nie chciałam, aby sos z papryk zabrudził mi piekarnik). 


8. Naczynie przykryj folią aluminiową i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
9. Piecz papryki przez około 40 minut, a po tym czasie zdejmij folię i piecz dodatkowo około 20-30 minut (wszystko zależy od piekarnika). 
10. Danie podawaj na gorąco z sosem pomidorowym. 

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię faszerowane papryki! Wypróbuję je z takim "tradycyjnym" nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Część mojej rodzinki uwielbia faszerowane papryki, ale według mnie potem farsz jakiś taki za bardzo paprykowy jest w smaku. W każdym razie wygląda ładnie, więc na jakąś rodzinną okazję by się nadało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne wnętrze ma ta papryka ;).
    Ja też lubię faszerowane warzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za mną też chodziła faszerowana papryka i w końcu ją zrobiłam. Nie zdążyłam tylko opublikować przepisu, ale była pyszna.

    OdpowiedzUsuń