5 września 2014

ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI


Rolada biszkoptowa kojarzy mi się z wczesną jesienią i bardzo do tej pory roku pasuje: jest wilgotna, delikatna i lekka. Jest to ciasto z serii bardzo szybkich, prostych i na pewno nie nadszarpnie domowego budżetu. Jeżeli nie masz ochoty robić polewy można kupić w sklepie gotową polewę cytrynową. 

Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).




Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (można dać mniej, tak około pół szklanki)
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 3/4 tabliczki białej czekolady
  • skórka z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki mleka
  • mała garść podprażonych płatków migdałowych


Wykonanie:

1. Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj ją masłem i posyp mąką.
2. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. 
3. Obierz jabłka (jak widać na zdjęciu poniżej muszę nad tym jeszcze popracować :p) i pokrój je na mniejsze kawałki, które ułóż na blaszce. Zachowaj odstępy pomiędzy brzegami formy. 


4. Rozdziel białka od żółtek.
5. Białka ubijaj ze szczyptą soli, a kiedy pojawi się spora piana dodawaj do nich (stopniowo) cukier i cukier waniliowy. Miksuj kilka minut na najwyższych obrotach. 
6. Do ubitej na sztywno piany dodawaj po jednym żółtku. Miksuj kilka minut (minimum 5).
7. Na sitko przesyp mąkę i proszek do pieczenia. 
8. Za pomocą łyżki wmieszaj stopniowo przesiewaną mąkę do masy. 
9. Wylej ciasto na jabłka. 


10. Wyrównaj wierzch. 


11. Piecz około 35 minut (pamiętaj, że piekarniki różnią się od siebie, więc podaję czas, w jakim ja upiekłam swoje ciasto). 
12. Od razu po wyjęciu z piekarnika wyłóż ciasto na czystą ściereczkę. 


13. Bardzo delikatnie ściągnij z ciasta papier do pieczenia. 


14. Przy pomocy ściereczki zwiń roladę (zwijaj od strony krótszego boku). Odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia. 


15. W kąpieli wodnej połącz ze sobą czekoladę, mleko (wlało mi się go ciut zbyt dużo) i skórkę z cytryny.


16. Polej polewą ciasto i posyp migdałami. 



Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. świetna rolada, na pewno smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, chętnie taką upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! I jak fajnie popękana.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolada jabłkowa od Pani Agaty Jacak "pyszna ta rolada, już zjedzona ;(

    Dodałam w środek powidła śliwkowe a zamiast polewy posypałam cukrem pudrem i wyszło super.
    Mój pierwszy biszkopt "

    [img]http://s17.postimg.org/3s6frexof/1_ciasto.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie. I ja dopiero do Ciebie trafiłam? Zostaje tutaj na stałe. Przepisy mniamuśne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcie rolady jabłkowej przysłała moja koleżanka ze studiów Magda Czubacka :)

    [img]http://i58.tinypic.com/30u34ab.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rolada u mnie jakoś zawsze szybko znika :P :) Jest boska i szybka :)

      Usuń