4 maja 2014

PYSZNY TORT CZEKOLADOWY


Na codzienne smutki zapraszam na tort pełen endorfin. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i mocno czekoladowe. Do tego...z dużą ilością koniaku :D. 
Tort przechowujemy w lodówce, ale przed podaniem dobrze jest go doprowadzić do temperatury pokojowej - masa jest wtedy smaczniejsza. 

Przepis z dużą ilością zdjęć krok po kroku i filmikami. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 170 gramów cukru
  • 150 gramów mąki
  • 20 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

1. Na dnie 20 cm średnicy (moje ciasto jest bardzo wysokie, ale można też je upiec w 23 cm) wyłóż papier do pieczenia. Nie smaruję boków i dna blachy tłuszczem.


2. Rozdziel białka od żółtek. 



3. Ubijaj białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier. 



4. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku i wciąż ubijaj na najwyższych obrotach (około 5-7 minut). 



5. Stopniowo przesiewaj suche składniki (mąkę, skrobię, kakao, proszek do pieczenia) i mieszaj masę łyżką.



6. Wmieszaj w ciasto olej. 


6. Przelej ciasto do tortownicy. 


7. Piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia może się różnić w zależności od średnicy tortownicy i piekarnika. Upieczone ciasto będzie odstawać od ścianek formy i po włożeniu patyczka do środka ciasta wyjdzie on suchy. 
8. Upieczony biszkopt odstaw do góry nogami do całkowitego ostudzenia. 


9. Zdejmij tortownicę.  




Składniki na poncz:

  • 70 gramów cukru
  • 1,5-2 szklanki wrzącej wody
  • koniak (do smaku, ale ciasto ma być mocno "procentowe" ;))

Wykonanie ponczu:

1.  Cukier wymieszaj z wrzącą wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia.


2. Dodaj do syropu koniak.




Składniki na masę:

  • 300 gramów kajmaku (masy krówkowej)
    (najlepsza z Gostynia)
  • 300 gramów niesolonego masła w temp. pokojowej
  • 70 gramów kakao
  • koniak

Wykonanie masy:

1. Rozetrzyj masło. 


2. Dodaj do masła kajmak. Wciąż ucieraj. 


3. Następnie utrzyj masę z kakao. 


4. Wlej koniak (do smaku).


Gotowa masa. 
5. Podziel ciasto na 3 blaty. 
6. Nasącz ponczem spód ciasta. 


7. Posmaruj blat częścią masy. 


8. Nałóż drugi blat na masę i nasącz go, a następnie posmaruj masą. 


9. Przykryj ciasto wierzchnim blatem, który po nasączeniu posmaruj masą. Masą posmarowałam też boki ciasta. 


10. Boki ciasta udekoruj zmielonymi orzechami. 
11. Wierzch ciasta posmarowałam zwykłą polewą czekoladową (zrobioną z gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości mleka) oraz dekoracjami zrobionymi z czekoladowych chipsów i masy, która została mi po smarowaniu tortu. 




Smacznego :)

Inspiracja (całkowicie zmieniłam proporcje zarówno ciasta, jak i masy)

53 komentarze:

  1. To może być dobre! Wydrukuję sobie ten przepis, dam do swojego zeszytu przepisów i niebawem spróbuję upiec. Może żebny ochrzc ić nowe meble i nowy piekarnik! Hm, dobra okazja!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny tort:) wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bajeczny tort i super instrukcja krok po kroku :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to biere go! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. na zdjęciach wygląda obłędnie, wierzę na słowo jaki jest pyszny, przy okazji może się skuszę i zabiję swoją dietę :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny biszkopt. Pyszny krem. Fantastyczny tort. To wszystko co mogę napisać o tym torcie. Chętnie poczęstowałabym się takim kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest zachwycający :) Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny tort. Wygląda dostojnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za tyle ciepłych komentarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zamarzył mi się taki kawałek :) piękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam na urodziny taty - pycha! Dziękuję za dokładny przepis. Michalina z Niemiec

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczny i prosty. Dałam brandy zamiast koniaku.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie ad. pieczenia ciemnego biszkoptu! Mam z tym problem. Bardzo długo muszę mieszać żeby dobrze się kakao rozprowadziło! No i wtedy masa biszkoptowa trochę siada. Może ma pani jakiś pomysł na to "przeklete " kakao! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też trochę ciasto siada, bo mąkę/kakao należy dobrze wmieszać. Ważne, żeby wciąż były pęcherzyki powietrza. Stopniowo przesiewam suche składniki i mieszam masę półkolistymi ruchami od spodu do wierzchu ciasta (nie mam pojęcia jak to lepiej wyjaśnić ;). Pozdrawiam i życzę powodzenia!

      Usuń
  15. Tort zapiera dech w piersiach :) A odnośnie dekoracji: gdzie można dostać takie chipsy czekoladowe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :). Chipsy kupiłam w Lidlu w Wielkiej Brytanii. Być może można znaleźć je też w Polsce.

      Usuń
  16. Chipsy czekoladowe można kupić w Polsce, w niemieckiej sieci sklepów Aldi :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a ten koniak konieczny czy mozna wodka zastapic ? dziekuje - slicznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniak nadaje fajnego posmaku, ale wódka też będzie pasować :)

      Usuń
  18. Pani Aleksandra Leśniewska przygotowała tort czekoladowy. Orzechy zostały zastąpione złotą farbą. Dziękuję za zdjęcie :).

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1201410181.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję za bardzo dobry i dokladny przepis :). Z powodu małych dzieci zrobiłam tort w wersji bezalkoholowej za to z dodatkową warstwą musu z niesłodzonych malin przed wyłożeniem spodniej masy na biszkopt i wyszedł rewelacyjny :))) Tort jest prostszy niż na pierwszy rzut oka wygląda. Zdjęć niestety nie zrobiłam, za szybko został zjedzony :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. a ja mam pytanie odnośnie nasączania biszkoptu, mam dość silny cognac...i nie wiem czy akurat bedzie ok, nie da ise czegos lzejszego? ale zeby tort nie był suchy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak napisałam koniaku proszę dać tyle, aby poncz Pani smakował (można dać tylko odrobinę alkoholu dla smaku). Jeżeli nie chce Pani użyć alkoholu proszę zrobić poncz na bazie mocnej, słodkiej herbaty. Można dodać odrobinę soku z pomarańczy/wiśni.

      Usuń
  21. a ja mam pytanko odnośnie kremu po wlaniu brandy krem wyglądał tak jak by się zważył,dlaczego?po za tym tort przepyszny .pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Czy brandy było chłodniejsze od masy?

      Usuń
    2. Miałem podobny problem, należy delikatnie dolewać alkohol cały czas miksując masę.

      Usuń
  22. nie,miało temperaturę pokojową

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam, chcę zrobić bezalkoholową wersję tego tortu. Już Pani pisała jak wykonać poncz, a czym można zastąpić koniak w masie?
    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alkohol w masie jest tylko dla smaku, wiec nie trzeba go uzywac. Pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Czy ta masa jest na tyle gęsta, że tort bedzie nadawał sie do przewozu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest b. gęsta, więc nie powinno być problemu z przewozem. W samochodzie nie może być jednak bardzo gorąco.

      Usuń
  25. Dziękuję za dokładny przepis! To będzie mój pierwszy tort w życiu, ale z taką instrukcją na pewno udaany ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mozna dodac do tortu jakies owoce? np. wisnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze to naprawde dobry pomysl :). Wisnie beda bardzo pasowac. Pozdrawiam!

      Usuń
  27. Czy mogłaby Pani podać przepis na swoją polewę czekoladową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio lubię tę:

      3 łyżki masła
      3 łyżki mleka
      3 łyżki kakao
      3 łyżki cukru

      Wszystkie składniki polewy przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.

      :)

      Usuń
  28. Biszkopt juz w piekarniku. Mam nadzieje ze wszystko wyjdzie ok. Torcik robie na urodziny teściowej.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzień dobry, robiłam tort z Pani przepisu, wyszedł pyszny, masa powala taka dobra :-). Jedynie zamiast koniaku dałam spirytus, ale myślę, że to mu nie zaszkodziło. Tort był na urodziny męża, goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że nie z grzeczności.

    OdpowiedzUsuń
  30. Witam :)
    Bardzo proszę o podpowiedź ile dać koniaku???? Wiem, że zależy to jak Nam masa kremowa będzie smakować tyle Koniaku dodać jednak jestem ciekawa ile Pani zazwyczaj go dodaje??? Tort planuje zrobić na tegoroczne święta Bożego Narodzenia i z tego co widać i czytać :) będzie pyszny!!!
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam również, ja daję koniaku na oko, chodzi o kilka łyżek. Tak z 2-3. Proszę masę próbować po dodaniu każdej łyżki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  31. Witam-Jutro pieke,bardzo podoba mi sie ten przepis,dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. zawsze robiłam tak zwane torty rzucane, ale ten wygląda tak przepysznie iż nie omieszkam go upiec myślę że sposób na odwrócenie do góry nogami też musi być dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Witajcie!! Mam zamiar zrobić ten torcik na powrót mojego marynarza! Niestety potrzebuję pomocy! Mieszkam w Niemczech i niestety nie mogłam znaleźć masy kajmakowej. Kupiłam mleczko skondensowane, czy może ono być, czy muszę je gotować, by powstał kajmak? Czy ten kajmak jest niezastąpiony?

    Niestety nie znalazłam także tych chipsów do ozdoby, ale kupiłam ferrero rocher do ozdoby na górę.

    Serdecznie pozdrawiam, na pewno będę tutaj częściej zaglądała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czesc, kajmak jest niezastapiony. Mozesz mleko slodzone zageszczone gotowac przez okolo 3-4 godziny. Puszka ma byc zamknieta. Otwierasz ja dopiero po calkowitym ostudzeniu.
      Na pewno tort bedzie slicznie udekorowany.
      Pozdrawiamy goraco!

      Usuń
  34. Witam, planuję upiec ten apetyczny tort, tylko mam pytanie- czy zostawiamy ciasto do góry dnem w formie od razy po wyjęciu z piecyka? Bo nie mam doświadczenia z biszkoptami i boję się,że coś pójdzie nie tak. Nie ma ryzyka , że opadnie i się zrobi zakalec? Magda.

    OdpowiedzUsuń