12 lutego 2014

WYTRAWNE PTYSIE Z ŁOSOSIEM I RICOTTĄ


Zapraszam na kolejną przystawkę na karnawałowe przyjęcie. Wbrew pozorom ptysie robi się bardzo szybko i nie jest to trudne ciasto. 
Jeżeli lubicie jeszcze bardziej łososiowe nadzienia, to polecam pastę łososiową. Nadaje się świetnie na farsz do ptysiów. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na ciasto ptysiowe:

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 90 gramów masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli


Wykonanie:

1. Do garnka wlej wodę i dodaj masło. Gotuj do rozpuszczenia się masła i doprowadź do lekkiego wrzenia. 
2. Odstaw garnek z ognia i wsyp mąkę z solą. Mieszaj energicznie, aż masa będzie jednolita. 
3. Wystudź masę. 
4. Wbijaj po jednym jajku do masy i miksuj do dobrego połączenia się składników. 
5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni - do zarumienia się ptysiów. 
7. Upieczone ptysie odstaw do ostygnięcia. 
8. Zimne przetnij w połowie. 


Składniki na nadzienie*:

  • 1 opakowanie sera ricotta (250 gramów)
  • 100 gramów wędzonego łososia
  • koperek świeży lub mrożony (albo natka pietruszki)
  • pieprz

* do nadzienia można też dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę, świeże ogórki lub korniszony - kto co lubi :). 

Wykonanie:

1. Łososia pokrój na bardzo drobne kawałki. 
2. Wymieszaj rybę z ricottą. 
3. Dopraw nadzienie pieprzem (i ewentualnie solą). 
4. Na końcu dodaj drobno poszatkowany koperek. 
5. Nadziej ptysie farszem. 

Smacznego :)

2 komentarze: