19 lutego 2014

TORCIK CYTRYNOWY A'LA PTASIE MLECZKO


14 lutego mój mąż Zbyszek obchodził swoje urodziny. Z tej okazji upiekłam mu ciasto, którego nie robiłam już kilkanaście lat! W latach 80tych taki torcik był w naszej rodzinie hitem. Zrobienie pianki jest dość trudne, ale najważniejsze to się nie spieszyć i nie mieszać cukru podczas jego gotowania. Jeżeli jednak cukier się skrystalizuje, to niestety trzeba go wyrzucić i zacząć gotowanie od nowa. 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25cm):


  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli



Wykonanie: 

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką tortownicę. 
3. Ubij białka z solą na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę stopniowo przesiewaną mąkę. 
6. Piecz około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika).
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 



Składniki na cytrynową masę a'la ptasie mleczko (piankę):


  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 300 gramów cukru
  • skórka z dwóch cytryn 
  • 15 gramów żelatyny w proszku (lub 3 listki)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 cytrynowe galaretki (rozpuszczone w 3 szklankach wody)
  • bita śmietana i plasterki cytryny 

Wykonanie:

1. Cukier wsyp do garnka i zalej go zimną wodą (chodzi tylko o przykrycie cukru, więc wody ma być naprawdę niewiele).
2. Żelatynę skrop wodą, by napęczniała i dodaj do niej niewielką ilość wody, aby żelatyna się rozpuściła.
3. Gotuj cukier (bez mieszania, bo może się skrystalizować!) do osiągnięcia tzw. piórka/nitki.



4. W między czasie ubijaj białka z solą na sztywną pianę.
5. Następnie do ubitych jajek wlewaj bardzo cienkim strumieniem gorący lukier i cały czas ubijaj masę mikserem.
6. Dodaj do masy żelatynę, skórkę i sok. Ubijaj mikserem.
7. Zalej biszkopt masą (można go wcześniej namoczyć ponczem).
8. Na prawie stężoną piankę wylej tężejącą galaretkę przygotowaną na 3 szklankach wody.
9. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
10. Udekoruj ciasto bitą śmietaną i plastrami cytryny.
 
Smacznego :)


14 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Muszę spróbować tej pianki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastycznie go podałaś! ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello,
    I would like to know what is the size of the cup?

    Greetings from Lithuania ;)
    Julija

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi Julija :) Polish cup is 250 ml. Greetings from Liverpool

      Usuń
    2. Great! Thank you for your comment :)

      Usuń
  4. ale wygląda!!!!!!!!!!!! Najlepsze życzenia dla małżonka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam,świetny! Wszystkiego najlepszego ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na Wielkanoc upiekłam trzy ciasta: drożdżowe pani dziadka, Marlenkę (przed chwilą napisałam komentarz) i ten torcik. Ciasto okazało się być bardzo smaczne i przyjemnie rozpływa sie w ustach. Dziękuję za przepisy. Kasia z Mielca

    OdpowiedzUsuń