4 sierpnia 2011

POMIDOROWY SOS DO PIZZY I MAKARONÓW


Przepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać do makaronów.

Autorką jest Alessandra Zeccini.



Składniki na 6 małych pizz lub na jedną dużą:


  • 2 x 400 g włoskich obranych pomidorów w puszce. 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół małej garści świeżej bazylii 
  • pół małej garści oregano (do smaku)
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

1. Zmiksuj pomidory (razem z sokiem) z czosnkiem.
2. Do rondla wlej pół szklanki zimnej wody i przetarte pomidory.
3. Doprowadź na małym ogniu do wrzenia i przez następne około 30 minut gotujemy co jakiś czas mieszając.
4. Gotowy sos będzie gęsty i podczas mieszania będzie widać dno rondla.
5. Następnie do sosu dodajemy oliwę, sól i zioła. Przełóż do pojemnika i trzymaj i użyj kiedy będzie potrzeba.

5 komentarzy:

  1. Trzeba przyznać , że
    i pizza i sos wygląda wybornie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne widoki!
    Uwielbiam makaron z takim sosem plus sporo parmezanu i uczta gotowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis na sos:) Pizza wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi smakuje ten sosik. Dodałam do niego też łyżeczkę ketchupu, co podniosło delikatnie smak.
    Będę chciała teraz zrobić makaron z tym sosikiem. Będzie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń