1 lutego 2011

PYSZNY SERNIK (FILM + PRZEPIS)


Przedstawiam przepis i film na puszysty i delikatny serniczek. Mój ulubiony :).





Składniki:
  • 1,5 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1,5 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • 1,5 litra śmietany kremówki (30%)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • rodzynki 
  • skórka pomarańczowa
  • można dać dowolny olejek (najlepiej waniliowy bądź śmietankowy)
  • Około 3 paczek herbatników (w zależności od blachy) lub biszkopt



Wykonanie:

1. Żółtka utrzeć z cukrem (większą częścią), aż nabiorą kremowego odcienia.
2. Do żółtek dodajemy budynie, twaróg, kaszę mannę i miksujemy.
3. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
4. Ubijamy bitą śmietanę.
5. Ubijamy pianę z białek. Do piany dodajemy resztę cukru (powinno być około 1/4 szklanki).
6. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę, ubitą pianę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy.
7. Na natłuszczoną blachę układamy herbatniki.
8. Wylewamy na herbatniki masę serową.
9. Pieczemy około 70 minut. jezeli ciasto bedzie brazowiec zbyt szybko - przykryj je folia aluminiowa.


11 komentarzy:

  1. serniki są najlepsze! poproszę kawałeczek bo piję kawę właśnie...:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. serniczek wyglada cudnie:) zjadalbym chetnie choc odrobine takiej pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi świetnie smakować! A ostatnie zdjęcie bardzo mnie oczarowało. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie podany! aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciacho! I dobry pomysł z filmami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały przepis, zdjęcia prima sort, w fimnie wspaniała nakładka na naczyniu w którym ubijasz kremówkę i przesłodkie kapciuszki w tle <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie siedzi w piecu. Nie wiem jak to się stało, ale z podanych proporcji wyszła mi tak ogromna ilość produktu (a śmietany dałam mniej bo 1,2l), że nałożyłam na blachę nie wszystko a i tak w trakcie pieczenia wyszedł z formy. No zobaczymy co dalej :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie sernik wyjęłam z piekarnika, wygląda wysmienicie!!! Już nie mogę się doczekać kiedy bedę mogła go spróbować!!! Gorąco pozdrawiam.Ada

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy te proporcje będą dobre na tradycyjną, dużą blachę ?

    OdpowiedzUsuń