Składniki:
- 1,5 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1,5 szklanki cukru
- 10 jajek
- 1,5 litra śmietany kremówki (30%)
- 3 łyżki kaszy manny
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- można dać dowolny olejek (najlepiej waniliowy bądź śmietankowy)
- Około 3 paczek herbatników (w zależności od blachy) lub biszkopt
Wykonanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem (większą częścią), aż nabiorą kremowego odcienia.
2. Do żółtek dodajemy budynie, twaróg, kaszę mannę i miksujemy.
3. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
4. Ubijamy bitą śmietanę.
5. Ubijamy pianę z białek. Do piany dodajemy resztę cukru (powinno być około 1/4 szklanki).
6. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę, ubitą pianę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy.
7. Na natłuszczoną blachę układamy herbatniki.
8. Wylewamy na herbatniki masę serową.
9. Pieczemy około 70 minut. jezeli ciasto bedzie brazowiec zbyt szybko - przykryj je folia aluminiowa.
Piekny!
OdpowiedzUsuńwygląda na prawdę przepysznie;)
OdpowiedzUsuńserniki są najlepsze! poproszę kawałeczek bo piję kawę właśnie...:-))
OdpowiedzUsuńserniczek wyglada cudnie:) zjadalbym chetnie choc odrobine takiej pysznosci:)
OdpowiedzUsuńMusi świetnie smakować! A ostatnie zdjęcie bardzo mnie oczarowało. :)
OdpowiedzUsuńpięknie podany! aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! I dobry pomysł z filmami:)
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis, zdjęcia prima sort, w fimnie wspaniała nakładka na naczyniu w którym ubijasz kremówkę i przesłodkie kapciuszki w tle <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piecu. Nie wiem jak to się stało, ale z podanych proporcji wyszła mi tak ogromna ilość produktu (a śmietany dałam mniej bo 1,2l), że nałożyłam na blachę nie wszystko a i tak w trakcie pieczenia wyszedł z formy. No zobaczymy co dalej :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sernik wyjęłam z piekarnika, wygląda wysmienicie!!! Już nie mogę się doczekać kiedy bedę mogła go spróbować!!! Gorąco pozdrawiam.Ada
OdpowiedzUsuńCzy te proporcje będą dobre na tradycyjną, dużą blachę ?
OdpowiedzUsuń