23 maja 2010

Koreańskie drożdżowe naleśniki z syropem orzechowym.



Dziś serwujemy na deser HODDEOKi, czyli koreańskie naleśniki. W wersji oryginalnej kuszą one swoim nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Można zmienić przepis i zrobić placki z nutellą, z nadzieniem mięsnym, serowym (radziłabym wtedy zmniejszyć ilość cukru w cieście).



Przepis na około 8 naleśników. 

Składniki na ciasto:


  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wody
  • 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki


Składniki na syrop


  • Pół szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie

1. Mieszamy ze sobą: mleko (lub wodę), drożdże, cukier, sól i olej.
2. Dodajemy mąkę. Łączymy składniki za pomocą łyżki.
3. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.



4. Po upływie godziny ugniatamy ciasto, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Ponownie zakrywamy miskę folią i  odstawiamy na kolejne 10-20 minut.
5. Łączymy ze sobą składniki na syrop.



6. Posypujemy stolnicę mąką (tak około pół szklanki mąki). Wykładamy ciasto i lekko ugniatamy. Dzielimy ciasto na 8 części.



7. Z każdej części tworzymy kulę. Spłaszczamy ją i na środek układamy składniki na syrop.
Ciasto drożdżowe szybko wysycha, więc dobrze jest przykryć folią te części ciasta, które czekają na swoją kolej.



8. Łączymy brzegi ciasta na wzór kuli. Trzeba zwrócić uwagę, żeby suche składniki na syrop, były dobrze osłonięte ciastem.
9. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Kładziemy kulę na jej środek.



Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez około 30 sekund. Następnie przekładamy kulę na drugą stronę i rozpłaszczamy , aby miała rozmiar CD. Smażymy w tej pozycji około 1 minuty.



10. Ponownie przekładamy naleśnik na drugą stronę i smażymy około 1 minuty.



11. Ponownie zmieniamy stronę naleśnika i smażymy, ale teraz już na bardzo małym ogniu. Można przykryć patelnię pokrywką.
12. Po około minucie nasz hoddeok będzie gotowy. Podajemy na ciepło.
13. Tak długie smażenie może wydawać się żmudne, ale dzięki temu cukier w środku rozpuści się i powstanie  bardzo aromatyczny syrop.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. orzechowo cynamonowe.. w pysznym cieście.. super!

    OdpowiedzUsuń
  2. juz sama nazwa brzmi bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W smaku podobne do naszych racuchów, ale syrop nadaje nutkę egzotyczności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechy, cynamon...mówcie mi jeszcze! Zaraz, chwila, gdzie ja mam patelnię? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisałam :) Do szybkiego wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń