13 lipca 2015

ZUPA ZIEMNIACZANA Z MIĘSNYMI ROLADKAMI


Uwielbiam zupy i bardzo lubię wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne.

Przepis ze zdjęciami krok po kroku.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki:

zupa:


  • 1 spora marchew
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  •  2-3 litry bulionu
  •  2 listki laurowe
  •  natka pietruszki, opcjonalnie świeży tymianek
  • sól
  • pieprz


ciasto pierogowe:


  • 3,5 szklanki przesianej mąki
  • 1 szklanka wody
  •  0,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 jajko


farsz:


  • 600 gramów mięsa mielonego (może być drobiowe lub wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

1. Przygotuj farsz: do mięsa zetrzyj cebulę na tarce o dużych oczkach, dodaj jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.



2. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
4. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.


5. Przygotuj ciasto na pierożki: do miseczki przesiej mąkę, dodaj do niej jajko, sól rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Wyrób ciasto i odstaw na pół godziny.




5. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż warzywa.


7. Zagotuj bulion, a następnie włóż do niego ziemniaki i podsmażone warzywa.


8.W czasie, gdy warzywa się gotują zrób pierożki. Z ciasta odrywaj małe kawałki, tak by po rozwałkowaniu placuszki miały średnicę ok. 25 cm, rozsmaruj na każdym farsz,


9. Zwiń mocno jak naleśnik, koniec zwinięcia musi znaleźć się na spodzie.Lekko dociśnij.


10. Pokrój na krążki 0 szerokości ok. 1 cm.


11. Jak ziemniaki są miękkie, wrzucaj pierożki do gotującej się  zupy. Gotuj ok. 10 minut.
12. Posyp natką pietruszki, dopraw do smaku.

UWAGA
Gdyby wyszło Tobie za dużo pierożków, które nie zmieszczą się w zupie możesz ugotować osobno i podać polewając je skwareczkami z boczku i surówką.



Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Niczym ekspresowa wersja pierogów z mięsem. Bardzo ciekawy pomysł. Dziękuję paniom za piękną stronę i sprawdzone przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię je do kapuśniaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł przede wszystkim na dodatek do zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dobra zupa,pierożki-roladki idealne,wszystkim smakują!!! polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń