12 czerwca 2014

TORT TRUSKAWKOWO-ADWOKATOWY


Tydzień temu obchodziłam urodziny i torcikiem adwokatowo-truskawkowy  uczciłam mój dzień. Schłodzone ciasto idealnie sprawdzi się na upały. Polecam :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 


Składniki na biszkopt kakaowy:


  • 100 gramów mąki
  • 100 gramów cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju
  • poncz
Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę. 
3. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). 
4. Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. 
5. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 
6. Piecz około 15-20 minut.
7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. 
8. Namocz ponczem (mój zrobiłam z mocnej herbaty, cukru i niewielkiej ilości soku cytrynowego).


Składniki na masę:

  • pół litra śmietany kremówki 36%
  • szklanka ajerkoniaku (adwokata)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 9 listków żelatyny


Wykonanie:

1. Żelatynę mocz w zimnej wodzie przez kilka minut.
2. Kiedy napęcznieje wyciśnij nadmiar wody.
3. Rozpuść żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku.
4. Na najwyższych obrotach ubijaj zimną kremówkę i kiedy pojawi się pianka dodaj cukier puder.
5. Kiedy bita śmietana będzie prawie ubita stopniowo wlewaj do niej ajerkoniak (wciąż ubijając).
6.Następnie wymieszaj żelatynę z kilkoma łyżkami śmietany i wlewaj ją stopniowo do masy wciąż ubijając.
7. Natychmiast posmaruj nasączone ciasto masą i powkładaj w nią całe truskawki.
8. Udekoruj wierzch truskawkami, miętą i czekoladą.
9. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.



Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. O kochana, taki tort zaserwowałaś, że ślinka cieknie sama...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! ; )
    Super tort!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort marzenie, musi byś pyszny ale pracochłonny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :) A tort akurat pyszny na taka okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze życzenia urodzinowe i Gratuluję wspaniałego wypieku!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bajeczny:)) Wszystkiego dobrego:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń