13 lutego 2014

PIECZONE JABŁKA Z ORZECHAMI I BAKALIAMI


Pieczone jabłka to jeden z niewielu deserów na jaki sobie pozwalam. Nie przedstawię tu konkretnego przepisu, a jedynie zdjęcia, jak zrobić takie jabłuszka krok po kroku i czym można je nadziać. Osoby lubiące lody będą zadowolone, bo gorące jabłka smakują z nimi wyśmienicie.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 

Jabłka oczyść z gniazd nasiennych.


Garść orzechów (u mnie laskowe) podziel na mniejsze kawałki.


Wymieszaj ze sobą brązowy cukier, cynamon, żurawinę, rodzynki, orzechy i jagody goji.


Nadziej farszem jabłka.


Piecz w rozgrzanym piekarniku do 189-190 stopni. Przed pieczeniem jabłka można zawinąć w folię aluminiową.

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie, zwłaszcza to pierwsze zdjęcie przykuło moją uwagę... To jeden z najsmaczniejszych, całkiem zdrowych deserów - zwłaszcza na jesień i zimę.

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo lubię takie jabłuszka, są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite te jabłuszka.

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne, ale gdzie info ile piec takie jabłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podałam ile piec, bo czas pieczenia będzie zależał od gatunku jabłek czy choćby ich wielkości. Gotowe jabłka będą miękkie. Pozdrawiam

      Usuń