1 lutego 2014

BISZKOPT Z MASĄ JABŁKOWĄ I OWSIANĄ POSYPKĄ


Prowadzenie strony powoduje, że przypominam sobie o daniach, których nie przygotowywałam przez kilka-kilkanaście lat. Jednym z nich jest ciasto z masą jabłkową i owsianą posypką. Swego czasu był to hit wszystkich przyjęć. Masa z jabłkowymi wiórkami jest niezwykle smaczna. 
W mojej rodzinie lubimy podać to ciasto bardzo mocno nasączone i z dużą ilością alkoholu, co powoduje, że jest ono tylko dla dorosłych. 
Polecam :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). 



Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 23 cm):
  • 4 jajka
  • 2/3 mąki
  • 2/3 cukru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia*

* Osoby wprawione w przygotowywaniu biszkoptów nie używają proszku do pieczenia. Wystarczy odpowiednio ubić jajka. Jeżeli jednak nie czujesz się pewnie w kuchni dobrze jest przygotować ciasto z proszkiem.


Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia formę.
3. Ubij pianę z białek i szczypty soli. Stopniowo dodawaj cukier.
4. Roztrzep żółtka i wlewaj je cienkim strumieniem do ubitej piany - jednocześnie miksuj.
5. Ciasto miksuj przez około 10 minut - musi być bardzo puszyste.
6. Do masy stopniowo przesiewaj mąkę i proszek do pieczenia (jeżeli go używasz) - masę mieszaj bardzo delikatnie łyżką. 
7. Przelej masę do formy. Wygładź powierzchnię łyżką.
8. Piecz przez około 40 minut (po około 35 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
9. Odstaw do ostygnięcia.


Składniki na poncz: 
  • szklanka herbaty
  • kieliszek wódki (można dodać więcej)
  • 2 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny

Wykonanie:

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. 


Składniki na masę jabłkową:
  • kostka masła (200 gramów)
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 jabłko

Wykonanie:

1. Ubij na parze na gęstą masę jajka z cukrem. 
2. Osobno utrzyj masło na puszystą i kremową masę. 
3. Masę jajeczną wystudź i po łyżce dodawaj do dobrze utartego masła (wciąż ucieraj na bardzo małych obrotach). Uważaj, aby masa się nie zważyła. 
4. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij sok z jabłka. 
5. Jabłkowe wiórki wymieszaj z masą. 
6. Biszkopt przetnij na pół, następnie nasącz spód i wyłóż na niego większą część masy.
7. Przykryj masę pozostałym ciastem, nasącz go. 
8. Pozostałą masą posmaruj wierzch ciasta (można też boki). 


Składniki na posypkę owsianą:
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki cukru
  • 90 gramów masła
  • 2 łyżki kaszy manny

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki usmażyć. 


2. Odstaw posypkę do przestudzenia, a następnie wyłóż nią wierzch ciasta. 

Smacznego!

2 komentarze: