28 sierpnia 2012

TRADYCYJNA ZUPA OGÓRKOWA


Kiedy tęsknie za Polską, wkraczam do kuchni i gotuję ciepłą i bardzo polską zupę. Dzisiaj uraczyłam się zupą ogórkową. Pod ciepłym kocem (w UK mamy w zasadzie już jesień), z talerzem ciepłej zupki rozmawiałam z Mamuśką na skype. I było mi bardzo bardzo dobrze :).

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki:
  • 2 litry bulionu drobiowego lub wody 
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 3 duże marchewki, pokrojone w kosteczkę lub plasterki
  • 1 duża pietruszka, pokrojona w kostkę lub plasterki
  • pół małego selera, pokrojonego w kostkę
  • mały por, pokrojony w plasterki
  • łyżka wazowa wody, w której kiszone były ogórki
  • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 6 ogórków kiszonych, przetarte na tarce
  • pieprz, sól
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 bulionetki (opcjonalnie)
  • śmietana kwaśna lub jogurt naturalny, niektórzy lubią zupę z kremówką
  • natka pietruszki, do dekoracji


Wykonanie:

1. Przelej bulion drobiowy (lub wodę) do dużego garnka i zacznij gotować na małym ogniu.
2. Umyj skrzydełka i włóż je do bulionu.
3. Po około 5 minutach przełóż wszystkie warzywa do garnka (oprócz ogórków kiszonych i wody z ogórków).
4. Gotuj pod przykryciem do czasu, kiedy warzywa będą miękkie.
5. Dodaj do zupy ogórki i wazę wody po kiszeniu ogórków.
6. Dopraw zupę - jeżeli jest mało kwaśna dodaj więcej wody po kiszeniu ogórków.
7. Gotuj jeszcze około 10 minut.
8. Zupę podawaj ze śmietaną lub jogurtem. Posyp ją natką pietruszki.

Jeżeli lubisz intensywniejszy smak zupy, można już na samym początku gotowania dodać do niej 2 bulionetki.

8 komentarzy:

  1. Domyślam się,że w polskich sklepach w UK macie bezproblemowy dostęp do ogórków kiszonych. We Francji są praktycznie nie do dostania. Nawet ogórków do samodzielnego zakiszenia nie ma...tylko wężowe. Ale staram sie je przywozić z Polski i wtedy robię taką zupkę. Zabielaną śmietaną...na rozgrzanie jest świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We Francji ogorki kiszone mozna kupic w wiekszosci Auchan albo Carrefour ( mam na mysli duze hipermarkety) na stoiskach z Kuchniami Swiata. Ostatnio znalazlam polke polska miedzy Hiszpania a Japonia :) Poza tym jest sporo polskich sklepow. Nie wiem gdzie mieszkasz ale w regione paryskim jest przynajmniej 12. Przez chwile funkcjonowal sklep wysylkowy, nie wiem jak jest teraz. Ogorkow kiszonych mozna tez szukac w sklepach koszernych.

      Usuń
  2. Korzystam z przepisu w zimnym Chicago! Oczywiscie z dostaniem ogorkow tutaj nie mamy problemow!;-) dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam z równie zimnego Liverpoolu :) Mam nadzieję, że zupa rozgrzeje :)

      Usuń
    2. Ja rowniez pozdrawiam z zimnego Chicago i dziekuje za latwy i mam nadzieje pyszny przepis:) wracam ze spacerku z malenstwem i biore sie za gotowanie!

      Usuń
  3. a ja pozdrawiam z Oxfordu! dzisiaj gotuje, swojemu angielskimy chlopakowi, przepyszna ogorkowa! ja jednak urozmaicam ja brokulami i eliminuje wieksza ilosc innych warzyw, do tego dodaje blue cheese. polecam! dziekuje za przypomnienie co powinnam dzisiaj kupic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja także pozdrawiam z Corby słonecznego miasteczka :)
    a zupka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń