28 sierpnia 2012

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ


Ulubione ciasto drożdżowe :). Bardzo podobne robiły moja Babcia i Mama. Czy istnieje piękniejszy zapach, niż unoszący się po domu aromat świeżo upieczonego ciasta drożdżowego?
Ciasto drożdżowe pozwala na bycie kreatywnym: użyj swoich ulubionych owoców, dodaj skórkę cytrynową lub pomarańczową, cynamon. A może lubisz rodzynki?

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Składniki na zaczyn:

  • 4 łyżeczki suchych drożdży
  • pół szklanki letniego mleka
  • pół szklanki mąki
  • łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka + jedno żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • pół szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru (można dodać trochę więcej)
  • 1/3 kostki bardzo miękkiego masła*
  • mniej więcej 3 szklanki mąki pszennej (ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję, ale ma być też elastyczne)
  • szklanka jagód
  • około pół kilograma truskawek (użyłam mrożonych)

Składniki na kruszonkę:

  • 150 gramów mąki
  • 80 gramów cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/3 kostki bardzo miękkiego masła*
* kostka masła w UK ma 250 gramów


Wykonanie ciasta:

1. Połącz ze sobą wszystkie składniki na zaczyn.
2. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
3. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodaj do niego wszystkie składniki na ciasto (oczywiście oprócz owoców).
4. Wyrabiaj ciasto przez kilka dobrych minut (im dłużej wyrabiane, tym lepsze - tak mówiła moja babcia). Nie wyrabiam ciasta ręcznie, ale używam miksera, ze specjalną końcówką.
5. Przykryj miskę, w której wyrabiane było ciasto ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - potrzebna będzie mniej więcej godzina.
6. Blachę o wymiarach 30 x 22 cm natłuść i posyp bułką tartą.
7. Przełóż ciasto na blachę i wyłóż na nie owoce.
8. Połącz wszystkie składniki na kruszonkę. Posyp kruszonką ciasto.
9. Odstaw ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia.
10. Piecz ciasto przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

9 komentarzy:

  1. Mnie ciasto drożdżowe nie lubi;(

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze drożdżowe ciasto robiła nieżyjąca już moja sąsiadka. cała klatka pachniała ciastem. nawet próbowała nas nauczyć, ale mnie nigdy takie pyszne nie wyszło.
    zwalam winę na piekarnik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam okazji spróbować, ale według mojej Mamy najlepsze ciasto drożdżowe robiła moja prababcia. Wyganiała wszystkich z domu, zamykała okna, drzwi. Nie wiadomo, jakie czary uprawiała, ale ciasto ponoć było niesamowite. Niestety nie przekazała przepisu kolejnym pokoleniom :(.

      Usuń
  3. Lubię ciasta z owocami i kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tęsknie za drożdżówką... porywam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda wspaniale.
    Bardzo lubię drożdżowe z owocami. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aleksandro, od jakiegoś czasu odwiedzam Twojego bloga, bardzo podobają mi się Twoje propozycje, dlatego nominowałam Cię do Versatile Blogger Award.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  7. chciałabym zrobić to ciacho, ale nie wiem ile mam dać świeżych drożdży??? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    pozdrawiam
    MG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga MG, wydaje mi się, że będzie to 50 gramów. Pozdrowienia :)

      Usuń