12 lutego 2012

TRADYCYJNY BARSZCZ UKRAIŃSKI


Ile rodzin, tyle przepisów na barszcz. U mnie w domu nie ucierało się buraków. Lubimy, kiedy warzywa "widać" na talerzu. 
Ziemniaki do barszczu gotujemy osobno i okraszamy je smażoną cebulką. Smakują wybornie z kwaśną zupą. 
Taką zupę robiła moja Mama, kiedy byłyśmy w domu tylko my dwie. Mój brat i Tata nie przepadają za burakami. Niestety. 

W oddali widać mój dzisiejszy deser - bajaderki, na które przepis zamieszczę na blogu w najbliższych dniach :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




 Składniki:


  • 3 buraki ćwikłowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki)
  • około pół puszki fasoli (powinna być biała, ale niestety nie miałam, więc dałam czerwoną z puszki)
  • 3 ziela angielskie
  • pół małej główki kapusty (dałam pekińską)
  • 2 liście laurowe
  • majeranek (do smaku)
  • ocet (do smaku)
  • śmietana (dałam 2 łyżki)
  • 1 podudzie kurczaka (albo jakiekolwiek inne mięso)
  • kawałek wędzonego boczku (albo innej mocno wędzonej wędliny)
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki (do dekoracji)
  • ziemniaki okraszone usmażoną cebulką (serwowane do zupy)



 Wykonanie:

1. Do garnka wlej około 2-3 litry wody.
2. Umyj mięso i przełóż do garnka z wodą. Dodaj cały kawałek boczku.
3. Warzywa (oprócz fasoli) umyj. Buraki pokrój w paseczki (można zetrzeć na tarce), marchew i pietruszkę pokrój na plasterki lub paseczki, kapustę poszatkuj. Warzywa dodaj do garnka razem z grzybami, zielem angielskim, majerankiem i liśćmi laurowymi.
4. Gotujemy zupę na średnim ogniu.
5. Kiedy warzywa będą al dente odcedź je z zupy i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podrumienione dodaj z powrotem do zupy.
6. Dodaj do zupy przepłukaną fasolę i gotuj zupę jeszcze przez parę minut. Jeżeli nie chcecie używać fasoli z puszki, świeżą gotuje się następująco: lekko więcej nić pół szklanki białej fasoli Jaś opłukać i zalać wodą. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (w tej samej wodzie, w której fasola się moczyła). Wypłukać i dodać do zupy.
7. Dopraw zupę solą, pieprzem i octem.
8. Do miseczki dodaj dwie łyżki śmietany. Dodaj do nich 4 łyżki gorącej zupy i wymieszaj. Stopniowo dodawaj miksturę do zupy. Gotuj jeszcze kilka minut.
9. Barszcz podajemy gorący z ziemniakami polanymi smażoną cebulą na osobnym talerzu.


Poznaj inne moje przepisy:

Rok temu na blogu: Pyszny sernik

Dwa lata temu na blogu: Aromatyczna szarlotka

  

14 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco, tym bardziej, że z moją ulubioną czerwona fasolą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. my robimy calkiem inaczej i ja niestety nie umiem :( musze poczekac az moja mama przyjedzie to wtedy zjem i moze nawet napisze swoja wersje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś jadłam barszcz Twojej mamy i pamiętam, że bardzo mi smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no nareszcie porzadny przepis na barszcz ukrainski

    OdpowiedzUsuń
  5. Żelazny klasyk w baaaardzo apetycznym wydaniu :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie w domu był też z krojonych warzyw, osobiście preferuję przepuszczenie warzyw przez maszynkę z czysto praktycznego punktu widzenia:))
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  7. Daj mi go teraz!! Prosze !!

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha z grzybkiem fasolą jaś ja jeszcze dodaje bobu można dać kilka wiśni pomidora duuużo czosnku można zetrzeć buraki posypać solą gdy zupka podgotowana dać buraki bez soku który puściły a nakoniec zaklepać mąką z sokiem będzie mocny kolor a do wiadomości bo nigdzie nie przeczytałam -sok z buraków świeży jest toksyczny więc musi odstać godzinę nim sie go np.wypije dajana62

    OdpowiedzUsuń
  9. SUPER przepis,własnie skończyłam gotowac barszcz. Jedyna różnica to taka że mam warzywa w kawałkach i ziemniaki gotuję w zupie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Byłem na Ukrainie 2 mc. temu i dodają jeszcze łyżkę na wierzch barszczu śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis. Barszcz wyszedł przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za komentarz i cieszy mnie, ze barszcz wyszedl i smakowal :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Na obiad mieliśmy barszcz i pulpety w koperkowym sosie. Oba dania pyszne, więc dziękuję za przepisy i dokładne instrukcje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęcie barszczu ukraińskiego przysłała Pani Katarzyna Hałaczkiewicz :).

    [img]http://img.darmowetv.pl/images/1zdjcie4.jpg[/img]

    OdpowiedzUsuń