21 lutego 2012

PLACEK DROŻDŻOWY


I znów zgrałyśmy się z moją Mamą :). Moje ciasto drożdżowe jeszcze stygnie, a mojej Mamy już sfotografowane i opublikowane na moim blogu :). Według Mamy ciasto wyszło OK, choć jadła lepsze. Jeżeli lubicie drożdżowce z owocami i kruszonką, przed pieczeniem wystarczy posypać nimi ciasto. 
Ciasto drożdżowe od zawsze kojarzy się w mojej rodzinie z Wielkanocą, więc ten o to wpis traktuję, jako moją pierwszą świąteczną propozycję :). 

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Przepis znaleziony na stronie: Ciasto Drożdżowe


Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/4 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag masła, roztopionego i chłodnego


Wykonanie:

1. Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, 10 dag mąki, lekko podgrzanym mlekiem (mleka trzeba dodać tyle, aby rozczyn miał konsystencję śmietany). Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - masa ma podwoić swoją objętość. 
2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na pulchną masę. 
3. Przełóż rozczyn, sól, resztę mleka i mąki, żółtka do dużej misy. 
4. Wyrabiaj masę, aż do połączenia składników. 
5. Kiedy w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, cienkim strumieniem wlewaj masło. 
6. Wyrabiaj masło około 15 minut. 
7. Odstaw ciasto do wyrośnięcia: przykryj miskę ściereczką. 
8. Kiedy ciasto podwoi swoją masę, przełóż na blachę (wcześniej natłuść ją i posyp bułką tartą). 
9. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut. 
10. Wstaw blachę do nienagrzanego piekarnika. Ustaw temperaturę na 170 stopni C. 
11. Piecz około 40 minut.

Poznaj inne moje przepisy:

Rok wcześniej na blogu: Pyszny sernik
Dwa lata temu na blogu: Advieh - przyprawa bliskowschodnia   


3 komentarze:

  1. ja dla mojej szarańczy robię identyczną, tylko z podwójnej porcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy można wiedzieć na jakiej blasze piecze Pani to ciasto? Chodzi oczywiście o jej wymiary. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ciasto piekę w normalnej dużej, prostokatnej blaszce na ciasta. Mniej więcej o wymiarach 25x35 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń