14 lutego 2012

PLACKI ZIEMNIACZANE (Pl & En)


Kocham placki ziemniaczane! Jadam je naprawdę rzadko, żeby ich smak mi się nie znudził. Parę dni temu robiłam placki po węgiersku i z pozostałego ciasta usmażyłam tradycyjne placki ziemniaczane. 

W zeszłym miesiącu zapisałam się do grupy The Daring Kitchen. W tym miesiącu gotowaliśmy smażone dobroci, typu placki warzywne, kotlety wszelkie, itp. Skorzystałam z okazji i trochę popromowałam polską kuchnię ;). Nasze placki się bardzo spodobały :)

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 




Składniki:

  • 1 jajko
  • około pół szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • pół średniej cebuli
  • około 5 średnich ziemniaków


Wykonanie:

1. Zetrzyj ziemniaki i cebulę na tarce. Ja wrzuciłam oba warzywa do robota kuchennego.  
2. Dodaj mąkę, przyprawy (duużo pieprzu, żeby placki były dość ostre) i jajko. Dobrze wymieszaj. 
3. Smaż placki na dobrze rozgrzanej patelni i na niewielkiej ilości tłuszczu. 
4. Usmażone placki przełóż na papierowy kuchenny ręczniczek, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
5. Podawaj placki ze śmietaną i cukrem.

Jeżeli będziesz chcieć podać placki z mięsnym sosem, polecam dodać do ciasta przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku i poszatkowaną natkę pietruszki. 


Polish style potato pancakes (rosti)

The Daring Cook's February 2012 challenge hosted by Audax & Lis and they chose to present Patties for their ease of construction, ingredients and deliciousness! We were given several recipes and learned the different types of binders and cooking methods to produce our own tasty patties!


Ingredients:

1 egg
0,5 cup plain flour
salt and pepper
5 medium sized potatoes
half of medium onion
sugar and cream (to serve)

1. Grate peeled and washed potatoes. 
2. Grate onion. 
3. Add flour, egg and spices. Mix well until combined. 
4. Fry on a lightly greased pan (I used ghee, you can use oil). 
5. Serve hot with a cream (doble or creme fraiche) and sugar. 

Polish potato pancakes you can also serve with a spicy vegetable-meat stew. If you like to add more flavour to rosti add one crushed garlic clove and chopped parsley. You need to fry one big potato pancake. It looks like that:

Hungarian pie (Placek po Wegiersku)





6 komentarzy:

  1. The sugar does sound strange to me but those pictures make me want to try it!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki ziemniaczane :) W każdej wersji. Czy to na słodko czy wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Your potato cakes look so stunning your photography is outstanding well done on this challenge. Cheers from Audax in Sydney Australia

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam placki ziemniaczane:) Świetnie je w serducho ułożyłaś:)

    OdpowiedzUsuń