5 listopada 2010

Szybki cytrynowy sernik z pekanami


Musiałam dzisiaj szybko wykombinować ciasto. W lodówce miałam twarożek i mrożone ciasto francuskie. Powstał pyszny i lekki sernik.

Składniki na masę (proporcje "na oko". trzeba próbować czy już pyszna :) ):


  • Zetrzyj drobno skórkę z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Zmielony twaróg
  • Sok z cytryny
  • Cukier puder


Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

Wykonanie ciasta:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury podanej na opakowaniu ciasta francuskiego.
Przygotowujemy blachę (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą).
Rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy na blachę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia a na nim układamy kulki ceramiczne do pieczenia tart.
Wkładamy do piekarnika. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ściągamy papier. Na cieście rozsmarowujemy masę serową. Na masie układamy pekany.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu kiedy ser się leciutko zarumieni.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. cudne są te pekany na wierzchu. one w samie w sobie mają taki fajny kształt, a i smakowo je lubię.

    OdpowiedzUsuń