22 czerwca 2016

ZAPIEKANKA Z TORTELLINI Z KIEŁBASĄ I GROSZKIEM



Pogoda dopisuje więc szkoda tracić czas na staniu przy garach. Ale jeść trzeba. Dlatego mam dla Was przepis na szybką i smaczną zapiekankę.
Więc do roboty, a po obiadku... na rower :).




Składniki:


  • 1 opakowanie tortellini  ( u mnie z Lidla z pomidorami),
  • 250 gramów różnych wędlin (szynka, boczek, kiełbasa) pokrojonych w kostkę,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%,
  • 3/4 puszki groszku,
  • 3/4 szklanki przetartych na tarce (mozzarella, chedar albo jakiś inny żółty).
  •  pomidorki koktajlowe



Wykonanie:

1. W głębszej patelni podsmaż na 1 łyżce masła najpierw wędlinę, a za chwilę dodaj cebulę.  Podsmaż razem.


2.  Do podsmażonej wędliny wlej jedną szklankę bulionu ciepłego i dodaj tortellini. Gotuj razem ok. 1 minuty.


3. Następnie dodaj śmietankę,  groszek i połowę sera. Wymieszaj wszystko razem.


4. Przełóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego, posyp resztą sera.


5. Na wierzchu poukładaj połówki pomidorków koktajlowych.
6. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku  temp. ok. 170 o C przez ok. 15-20 min.

SMACZNEGO


11 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna i sycąca zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy i smakowity zestaw zapiekanki, dziś sobie go wypróbuję. Dziękuję, za przepis :) Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, tani, szybki i pyszny obiad

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie zapiekanki :) co ciekawe, ich fenomen polega na tym, że zimne na drugi dzień są zdecydowanie lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie zapiekanki, wygląda bardzo apetycznie. Serdeczności Aleksandro :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe i bardzo apetyczne danie, dziękuję za przepis. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepyszne!Uwielbiam groszek;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda, chyba wypróbuję przepis. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń