26 sierpnia 2014

ZUPA KREM Z SEREM TOPIONYM I GRZANKAMI


Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do wypróbowania delikatnie serowej zupy, która cudownie rozgrzewa i syci. Zwracam Waszą uwagę na fakt, że ser topiony jest dość słony, więc bulion musi być ugotowany z mniejszą ilością soli lub do zupy dodajcie mniej kostek rosołowych.

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).


 Składniki:


  • 200-250 gramów śmietankowego serka topionego
  • 2 marchewki
  • pół pora
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • około 1,5 litra dowolnego i mało słonego bulionu (może być trochę więcej)
  • grzaneczki
  • chilli w płatkach
  • biały pieprz
  • odrobina klarowanego masła


 

Wykonanie:

1. Na maśle zeszklij por, a następnie dodaj pokrojoną dowolnie marchew, pietruszkę i ziemniaki. Smaż kilka minut i nie przejmuj się jeżeli lekko przypali się garnek.
2. Zalej warzywa bulionem i zmniejsz ogień na najmniejszy. Częściowo przykryj garnek pokrywką.
3. Kiedy warzywa będą al-dente dodaj do zupy ser. Mieszaj do jego rozpuszczenia.
4. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem. Jeżeli nie masz blendera możesz przetrzeć ją przez sito.
5. Dopraw zupę pieprzem i podawaj na gorąco z grzaneczkami i płatkami chilli.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pyszna zupka. A jej smak można sobie urozmaicać przez dodanie serka o różnym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na zupę:) Uwielbiam ser w każdej postaci. Z przyjemnością wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń