28 czerwca 2014

PRZEPIS NA FARSZ NA PIEROGI Z KURCZAKIEM, FETĄ I SZPINAKIEM


Zapraszamy na trochę inne pierogi, które podbiły nasze serca i kubki smakowe :).

Zdjęcia i przepis są autorstwa mojej Mamy, Ewy.


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).



Składniki na farsz:


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie fety lub sera typu bałkańskiego
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pieprz
  • świeża mięta (kilka łyżek)
  • masło (kilka łyżek)





Wykonanie:

1. Piersi z kurczaka przetnij w poprzek, aby powstały 4 cienkie płaty.
2. Usmaż kurczaka na patelni grillowej.
3. Zalej odrobiną mleka spód garnka, przełóż do niego szpinak i gotuj tylko do rozmrożenia.
4. Kurczaka pokrój w bardzo drobną kostkę.
5. Do mięsa dodaj szpinak (wcześniej wyciśnij z niego cały nadmiar wody).
6. Następnie dodaj pokruszony ser.
7. Kolejnym krokiem jest dodanie przeciśniętego czosnku i zeszklonej cebuli.
8. Dopraw pieprzem.
9. Wyrób farsz (najlepiej za pomocą ręki).
10. Spróbuj masę i jeśli uznasz, że jest za mało soli to ją dodaj, aczkolwiek feta jest słona, więc farsz powinien być idealny.
11. Przepis na pierogowe ciasto. Przygotuj pierogi.
12. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie z maleńką ilością soli i olejem.
13. Na patelni rozpuść masło i wymieszaj je z drobno poszatkowaną miętą.
14. Ugotowane pierogi polej masłem.

Smacznego :)

4 komentarze: