9 kwietnia 2012

SERNIK NIGELLI: Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ


Przedstawiam pierwszy sernik mojego brata :) (wykonany od A do Z tylko przez Niego). W smaku dzieło wyborne (zasługa doskonałego przepisu Nigelli Lawson). Sernik jest z tych mazistych, ciężkich i wilgotnych.
Zdał egzamin na świątecznym stole.

Jak Wam minęły święta? W Liverpoolu lany poniedziałek urządza sobie pogoda. Pada od samego rana. Ponoć od jutra ma być coraz bardziej słonecznie. Trzymajcie kciuki za wiosnę :)

Przepisy na serniki z mojego bloga znajdziecie: Tutaj

Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). 



Przepis Nigelli Lawson z książki "Kitchen"


Składniki na 23 cm tortownicę:

Wszystkie składniki mają mieć pokojową temperaturę.

Spód:

  • 200 gramów herbatników digestive
  • 50 gramów solonych orzeszków ziemnych
  • 100 gramów ciemnej czekolady pokrojonej na drobne kawałki (najlepsze będą drobne czekoladowe groszki)
  • 50 gramów niesolonego masła

Masa serowa:

  • 500 gramów sera śmietankowego a'la Philadelphia lub trzykrotnie zmielony tłusty twaróg
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 gramów cukru
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 250 gramów masła orzechowe (w przepisie Nigella sugeruje aby masło było delikatne i pozbawione kawałków orzechów, tzw. "smooth". My lubimy trochę pochrupać, więc daliśmy "crunchy peanut butter"). 

Polewa:

  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 100 gramów mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 30 gramów brązowego cukru

Wykonanie:

1.   Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
2. Spód: wszystkie składniki zmiel w malakserze i przełóż do tortownicy. Łyżką wyrównaj i dociśnij masę. Wstaw naczynie do lodówki.
3. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą składniki na masę serową. Pamiętaj, żeby mieszać tylko do połączenia się składników. Ten typ serników nie lubi aby do masy dostało się za dużo powietrza (istnieje wtedy ryzyko, że sernik nam bardzo opadnie podczas pieczenia).
4. Wylej masę na spód i piecz przez 50 minut (wierzch musi być upieczony i suchy).
5. Polewa: w międzyczasie podgrzej na małym ogniu kwaśną śmietanę, brązowy cukier i czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści zdejmij rondel z ognia.
6. Wylej polewę na wyjęty sernik z piekarnika. Delikatnie, żeby nie zniszczyć struktury ciasta rozsmaruj polewę.
7. Wstaw sernik na 10 minut do piekarnika.
8. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik. Będą razem stygnąć (możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika).
9. Zimny sernik wstaw na całą noc do lodówki. 




Nigella Lawson's Chocolate peanut butter cheesecake


Ingredients for a 23 cm springform tin:

for the base:

200 g digestive biscuits

50 g salted peanuts

100 g dark chocolate chips

50 g softed unsalted butter


for the filling:

500 g cream cheese

3 eggs

3 eggs yolks

200 g caster sugar

125 ml sour cream

250 g peanut butter (I have gave crunchy one)


for the topping:

250 ml sour cream

100 g milk chocolate chips

30 g soft brown sugar



1. Preheat oven to 170 C/gas mark 3.

2. Process the biscuits, peanuts, chocolate and butter for the base in a food processor.

3. Once it come together in a chump, turn it out into springform tin and press into the bottom and up the sides to make the crunchy crust. Put in fridge while you make the filling.

4. Process cream cheese, eggs and egg yolks, sugar, sour cream and peanut butter and whizzling to a smooth mixture.

5. Pour and scrape filling into the base and cook it for 1 hour. The top should be dry and set.

6. After 50 minutes of baking take the cheesecake out of the oven while you make the topping: warm the sour cream and chocolate with the brown sugar gently in a small saucepan over a low heat, whisking to blend in the chocolate as it melts, and then take it off from the heat.

7. Spoon and spread the topping very gently over the top of cheesecake, being as careful as you can in case you can brake the surface of the cheesecake. Put cheesecake back in the oven for a final 10 minutes. Cool cheesecake inside switched off oven.

8. Put cold cheesecake in the fridge overnight.


12 komentarzy:

  1. Gratulacje dla Adriana :) skoro sernik z tych mazistych, to wspaniały!!! Używam tego samego masła orzechowego, jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, brat widzę po siostrze odziedziczył zdolności kulinarne ;]
    pięknie mu się wypiekł! oj, cudownie wygląda.

    a u mnie, w Kościanie, dziś słonko o dziw świeci.
    aż cieplej na sercu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam przepisy Nigelli! Tego jeszcze nie widziałam, dlatego tym bardziej za niego dziękuję :) W wykonaniu brata, sernik wygląda wybornie, więc gratulacje :) Ja sama na pewno też spróbuję w niedalekiej przyszłości. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie lało wczoraj na zmianę z padającym śniegiem...dzisiaj świeciło słońce, choć temperatury bliżej zera :-)

    Znakomity sernik! Nie wierzę, że to debiutancki wypiek, jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam i potwierdzam, że pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zasłodzona po świętach, ale kawałek takiego sernika to bym jeszcze zjadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratulacje dla brata za wykonanie, a jeśli jest to przepis Nigelli to nie mam wątpliwości, że wyszedł przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  8. ...Jeszcze 8 minut i wyjmuję ciasto z piekarnika :) Po całym domu unosi się zapach mojego ukochanego <3 masła orzechowego <3 To już mój drugi raz;p Mam nadzieję,że wyjdzie równie pysznie jak ostatnim razem ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Co to są herbatniki digestive? :) nie mam pojęcia gdzie je kupić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest rodzaj ciasteczek, które można kupić w większych sklepach. Jeśli nie masz do nich dostępu użyj zwykłych herbatników lub, np. piegusków. :)

      Usuń